Sverige
11 april 06:20

Billigare att läsa till hästskötare

BristyrkeDet finns ett stort behov av utbildade hästskötare, bland annat inom travet. Därför sänks nu kurskostnaderna för att fler ska vilja utbilda sig till hästskötare på riksanläggningen Wången.

Billigare att läsa till hästskötare
Det finns ett stort behov av utbildade hästskötare. Foto: Wången

Till hästskötare kan man läsa på gymnasiets treåriga naturbruksprogram. Men de som är över 18 år kan utbilda sig på hästskötarkursen med travprofil som Hästsportens Folkhögskola genomför på Wången.

– Vi ser ju att den försämrade hushållsekonomin riskerar att påverka möjligheten att utbilda sig, därför måste vi också göra allt vi kan för att få fler hästskötare ut i arbete, säger Jan Halberg som är sportchef på Wången, samt ordförande i Travtränarnas riksförbund och representerar arbetsgivarsidan i travsporten, i ett pressmeddelande.

De som söker till hästskötarkursen ska ha vissa förkunskaper och viss erfarenhet av häst. Kursen förbereder för hästskötarexamen och ger deltagarna fördjupning och en bättre bas att stå på när de kommer ut i arbetslivet. Under kursen läser man ämnen som hästkunskap, hästens beteende och inlärning, hästens hälsa och sjukvård, tömkörning, travhästens utbildning och träning, och förstås mycket körning. Man kan även välja att lägga till undervisningsmetodik för ett framtida jobb inom utbildning, till exempel på en travskola.

– Det är klart ekonomin är tuff för oss också med massivt höjda elräkningar och ökade priser på spån och foder. Men det här måste vi prioritera. Vi får se om det blir en tillfällig eller permanent sänkning, säger Jan Halberg.

Undervisningen är kostnadsfri, men en avgift för övriga omkostnader som rör material, hästar, aktiviteter, kurslitteratur m.m. tas ut. Den avgiften sänks nu till 7 900 kr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden