Hästägartips
1 juli 2020 13:40
Ridsportplus

Bjud in kompisarna för att applådera i stället

Ridsport testarÄr din häst rädd för applåder? Ridsport har testat en plastklappa som sägs vänja hästen vid applåder. Men några större applåder får inte handklappan i sig av Ridsports testperson.

Bjud in kompisarna för att applådera i stället
En handklappa från Tristan Tucker. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästtränaren Tristan Tucker charmade publiken under Gothenburg Horse show, då han bland annat visade hur man kan lära hästar piruett genom att låta dem gå runt paraplyer i hörnen.

Nu har han tagit fram en serie med redskap som hästägare kan använda för att miljöträna sina hästar med. Bland annat handklappan. Handklappans uppgift är att på ett kontrollerat sätt vänja hästen vid ljud. Det skulle speciellt kunna vara bra för ljudkänsliga hästar som reagerar på applåder.

Den lilla vita klappan är gjord av plast och väger nästan ingenting. Den är utformad som ett par händer men låter inte vidare likt applåder.

Ridsports Lina Nydahl testade handklappan på en ljudkänslig dressyrponny. Valacken har en historik av att tagga till ”lite för mycket” av applåder. Plastklappan testades först i stallet där valacken tyckte den var ganska obehaglig.
– Ljudet påminner inte ens om applåder, konstaterar Lina Nydahl.

Plastklappan fick följa med till ridhuset där den gjorde föga nytta.
– Det känns bara som ytterligare en onödig pryl där man försöker skapa ett behov av något du kan lösa på ett enkelt sätt genom att själv stå och applådera.

Hiss eller Diss?

Redaktionens omdöme: Diss. Ännu en onödig plastpryl. Lägg pengarna på fika till ett gäng kompisar som kan komma och applådera i stället.

Fakta

Tristan Tucker handklappa

Vad? En handklappa.

Funktion? Miljöträning för ljudkänsliga hästar.

Var? trt-tools.com

Pris? 7,50 euro, cirka 78 svenska kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden