Fälttävlan
19 oktober 2023 18:38
Ridsportplus

Blöt avslutning på första dressyrdagen i Le Lion d’Angers

MästerskapDet fanns ljusglimtar och mörka moln i de svenska fälttävlanshästarnas dressyrprogram när unghäst-VM drog igång på torsdagen i klassiska Le Lion d'Angers. Fyra av de fem blå-gula hoppen har nu gjort sin dressyr - så här sa ryttarna om sina ritter och utmaningen som väntar i terrängen.

Blöt avslutning på första dressyrdagen i Le Lion d’Angers
Therese Viklund och 6-åriga Sella var bäst av svenskarna under torsdagen. Foto: Libby Law Photography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Terränghindren i franska Le Lion d’Angers är spektakulära, men innan de unga fälttävlansstjärnorna får ge sig ut i skogen väntar som vanligt dressyrdelen. Sverige har totalt fem hästar på plats, tre 6-åringar och två 7-åringar, där fyra av dem gick sitt program under torsdagen.

  Först ut var 6-åringarna, som går CCI2*-L, där Sella (sto f -17, e Mr Vain GJ-Sabiango xx, uppf/äg Lena Nyström) visade upp ett program med bra flyt utan några större missar – med strax över 70 procent slutade stoet på 29,0 straff och gick upp i ledning med Therese Viklund i sadeln efter ritten.

  – Vi fick tyvärr inte till halterna på slutet, men annars tycker jag att hon gjorde en jämn och stabil runda – även om man alltid vill ha lite mer. Det är härligt att sitta på en häst som trots sin låga ålder är helt med på noterna och inte blir spänd i denna miljön, kommenterade Therese Viklund sitt program.

  Hack i häl

  Direkt efter var det dags för nästa svensk, rörliga Hurricane Coquita (sto f -17, e Contant Q-For Feeling, uppf Malena Bylin, äg Lundens Djurhälsa & Malena Bylin). Wynja Eriksdotter Rubin visade upp ett flott travprogram i inledningen som domarna gillade, men i galoppen sjönk poängen något. Det blev till slut 31,3 straff och en tillfällig andraplats bakom Sella och Therese.

  – Jag är jättenöjd med henne! Hon gjorde en fantastiskt bra trav och en fin galopp, men var lite spänd för dagen. Detta är det största hon gjort hittills och hon tar allt väldigt bra, så jag kan inte vara annat än stolt över henne, sa en glad Wynja Eriksdotter Rubin efter ritten.

  Av de 23 6-åringar som kom till start idag ligger Sella på en sjätteplats, medan Hurricane Coquita är åtta inför fortsättningen. Unghäst-VM fortsätter med dressyr för resterande 23 ekipage under fredagen, då även Sveriges sista hopp Zixten af Tollstad/Katrin Norling startar i 6-årsklassen klockan 09.21.

  ”Dyra misstag”

  7-åringarnas mästerskap rids i en CCI3*-L och här var Kitsch Couture HPK (sto f -16, e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson, äg HPK Sporthorses/Helene Rydberg Larsson, Ylva Wall) först ut av svenskarna.

  Stoet, som rids av Frida Andersén, var tolva i 6-årsklassen förra året och precis som då är inte dressyren Kitsch Coutures bästa gren. Efter taktinslag i skritten och omslag i galoppen slutade ekipaget på 35,5 straff, en 25:e plats efter första dagen.

  – Jag är nöjd med stora delar av programmet och hade verkligen en superkänsla när vi red in och i första delen av programmet. Tyvärr blev det väldigt dyra misstag, antagligen hamnade vi lite på fel sida gränsen av vad vi är redo för just idag. Så tyvärr blev poängen inte vad vi hoppats på, men vi känns ändå ett steg närmre något riktigt bra framöver, sammanfattade Frida ritten.

  Ösregn över Don Pedro

  När det var dags för Don Pedro (val f -16, e Click and Cash-Haydn, uppf Lena Svensson, äg Anna Freskgård) och Anna Freskgård, näst sist ut av alla idag, var dressyrbanan dränkt i vatten efter ett häftigt regnande. Det skvätte ordentligt om hovarna på den store skimmeln, som försökte skydda sig mot regnet och fick en miss i första öppnan till vänster. I övrigt fick han betyg mellan 6-7,5, vilket gav en total på 33,2 straff – en 21:a plats av de 35 som gick idag.

  – När vi gick ut för att börja värma upp öppnade sig himlen fullständigt och alla flydde in i stallarna från träningsbanan. Jag red och väntade på att de skulle meddela att de stoppade tävlingen, men inget meddelande kom, berättar Anna för Ridsport efter sin ritt.

  – När vi tog oss ner till arenan genom skogen red vi i en fors av vatten på stigen och åskan och blixtrarna hängde över oss. Jag är så besviken på de usla förutsättningarna, jag hade som målsättning att sluta på 30 straff jämnt, men jag är så stolt och tacksam över min fina häst som snällt ställde upp för mig och verkligen kämpade.

  ”Flera tuffa frågor”

  Efter att resterande 6- och 7-åringar gjort sin dressyr under morgondagen väntar terrängen på lördag. De svenska ryttarna har hunnit ta sig en första titt på banan.

  – Jag har gått ett varv än så länge. Det är som vanligt riktiga konstverk till hinder, jag tycker banan ser bra ut och det är flera ganska tuffa frågor som vi behöver fundera på hur vi rider på bästa sätt, konstaterar Therese Viklund om 6-åringarnas uppgift.

  – Det är verkligen en mästerskapsbana. Förutom att den är otroligt vacker så är den kuperad, teknisk och distansen är längre än vad de flesta av hästarna här känt på tidigare. Det känns som att den sista biten kommer bli en riktigt utmaning, sammanfattar Anna Freskgård 7-årsbanan.

  Mästerskapet avgörs sedan med banhoppning på söndag.

  Resultat 6-åringar (första halvan)
  Resultat 7-åringar (första halvan)

  Arrangörens hemsida (sänder live)
  Start- och resultatlistor
  FEI-TV/ClipMyHorse sänder live

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden