Avelsnyheter
2 januari 2020 15:25

Blue Hors Don Schufro är död

LegendAvelsmatadoren Blue Hors Don Schufro, som spelat en mycket stor roll i dressyraveln både i Sverige och internationellt, har somnat in. Hingsten blev 26 år gammal.

Blue Hors Don Schufro är död
Andreas Helgstrand och Don Schufro på OS i Hong Kong 2008. Foto: Jan Gyllensten

Under mer än två årtionden har Don Schufro (-93, e Donnerhall-Pik Bube I, uppf Martin Meier) varit Blue Hors flaggskepp – något som bronsstatyn på det danska stuteriet vittnar om. Don Schufro har inte bara varit en stor del av dansk dressyravel, utan även i Sverige och Tyskland har hingsten haft mycket stor inverkan.

Don Schufro startade sin avelskarriär hos Paul Schockemöhle, men köptes sedan av Blue Hors efter en första avelssäsong i Tyskland som treåring. Hingsten var även framgångsrik på tävlingsbanorna, med Andreas Helgstrand blev det bland annat ett lagbrons på OS 2008.

Son till Donnerhall

Med fadern Donnerhall, som anses vara den hingst som haft störst inflytande i modern dressyravel, och morfar Pik Bube I i stamtavlan var det rent prestationsblod i Don Schufro. Tio gånger har han legat i topp som nummer ett i det tyska dressyrindexet. Det finns 30 godkända hingstar efter Don Schufro, bland annat elithingstarna Diamond Hit och Blue Hors Don Romantic, och på stosidan har han varit väl representerad som fadershingst – inte minst till Weihegold, världsetta med tyska Isabell Werth.

– Man får nog säga att Don Schufro är en av de största avelshingstarna som någonsin har funnits i Norden. Han har betytt otroligt mycket, även om han inte verkade i svensk avel under så många år på grund av att han fick pungbråck och då inte längre fick verka i Sverige enligt reglerna. De ston han lämnade i Sverige är betydelsefulla, de har både presterat själva men även lämnat fina avkommor. Han är även morfar till flera fina tävlingshästar. De senaste åren har hans fertilitet minskat och det har varit svårt att få dräktigt med honom, så hans avelskarriär var nog över, konstaterar Lena Nyström, uppfödare och avelsexpert på Ridsport.

Källa: Ridehesten

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden