Sverige
10 oktober 2019 11:27

Bonde förbjuds ha djur efter vanvård

FörbudEfter upprepade problem med att sköta sina hästar och andra djur på gården får en bonde på Öland nu djurförbud. "Du saknar förmåga eller vilja att ta hand om djur", skriver länsstyrelsen i sitt utlåtande.

Bonde förbjuds ha djur efter vanvård
Bonden på Öland får inte längre ha några djur. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Bonden har under många år fått kritik för sitt sätt att ta hand om sina hästar och andra djur – det första fallet inträffade redan 2008, då bonden huserade i Skåne. Nu är det djuren på gården i Mörbylånga kommun som har farit så pass illa att länsstyrelsen förbjuder personen att ha någon typ av djur framöver, rapporterar Ölandsbladet.
– Du saknar förmåga eller vilja att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Förbudet är inte tidsbegränsat utan tills vidare, skriver Länsstyrelsen i Skåne i sitt utlåtande.

Får inte ha några djur

Djurförbudet gäller alla typer av djurslag, då bonden under åren har vanvårdat olika djur. Problemen på Öland har främst handlat om att hästar inte fått nödvändig vård, att det funnits skaderisker samt att djuren varit magra, skriver tidningen.

Trots att Länsstyrelserna i Skåne och Kalmar riktat förläggande och förbud mot bonden vid tio tillfällen har inga nödvändiga åtgärder gjorts – därför förbjuds nu bonden helt att ha hand om några slags djur.
– Du har i din djurhållning haft brister gällande grundläggande minimikrav som ställs i all slags djurhållning enligt djurskyddslagen, skriver Länsstyrelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden