Sportnytt
7 september 2015 07:33

Böter till linförare i voltige

En linförare i voltige döms till böter efter att ha slagit och hotat en häst med spö. Händelsen inträffade vid SM och NM i voltige på Flyinge i somras.

Flera personer bevittnade hur en linförare uppträdde olämpligt mot hästen genom att rycka hårt i tyglarna, hota med pisken och slå mot hästens huvud.
En person i voltigens landslagsledning reagerade också och har lämnat in en redogörelse om att linföraren var upprörd och gick med ett spö vid hästens huvud samtidigt som denne drog hästen oavbrutet i munnen.

Linföraren hävdade att det var för att kontrollera hästen och undvika att den slet sig igen, något den gjort två gånger. Hen nekar till att ha slagit hästen med spö i huvudet.
Överdomaren på plats gjorde ingen utredning, utan istället hamnade ärendet på disciplinnämndens bord.
Disciplinnämnden skriver att åtgärder som ryck i tyglar eller tömmar och överdrivet användande av spö är otillåten hantering av häst. Linföraren får en tillrättavisning och ska dessutom betala 500 kronor i böter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden