Världen
21 december 2022 13:40

Botulismutbrott kopplat till foder

FodervarningFlera fall med hästar som har blivit svårt sjuka eller dött utreds nu i USA. Symptomen tyder på botulism och ett lusernfoder misstänks vara orsaken.

Botulismutbrott kopplat till foder
Fodret misstänks innehålla ett farligt nervgift som orsakar botulism. Foto: Roland Thunholm

Hästar i Colorado, Louisiana, New Mexico och Texas har blivit sjuka med misstänkt koppling till lusern som säljs i tio amerikanska delstater. Tillsammans med jordbruksmyndigheterna i de drabbade staterna utreder det amerikanska livsmedelsverket FDA ett flertal fall med sjuka och döda hästar. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Åtminstone 98 hästar har utvecklat neurologiska symptom, varav minst 45 har dött eller avlivats. Symptomen är överensstämmande med botulism. Botulism är en förgiftning som orsakar förlamning och plötsliga dödsfall hos hästar och andra djur. Sjukdomen orsakas av nervgiftet botulin eller botulinumtoxin, som är ett av de mest potenta naturliga gifterna som finns.  

Varning till hästägare

FDA har gått ut med en varning till amerikanska hästägare om att inte fodra med lusern av märket ”Top of the Rockies”. Varningen gäller lusern pressat till kuber med särskilda datumkoder som nu har återkallats av distributören.

Provtagning genomförs för att ta reda på den exakta orsaken till hästarnas insjuknande. Hästägare uppmanas att omedelbart kontakta veterinär om deras hästar ätit av produkten och uppvisar neurologiska symptom. Svårigheter att äta och svälja, överdriven salivutsöndring, muskelspasmer och problem med att stå är några av symptomen. Hästen kan också kollapsa.

Misstanken är att lusernfodret har kontaminerats med bakterier som orsakar botulism via djurkadaver.

Lusern är ett populärt komplement till grovfoder för att öka proteinhalten i foderstaten.

Vaccin mot botulism till hästar finns tillgängligt i Sverige och är effektivt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden