Hästägartips
21 april 2017 07:00
Ridsportplus

Boxsanering – besvärligt men viktigt

Tävlingsarrangörer och ryttare knorrar fortfarande över kostnaderna.
För snart sju år sedan införde Jordbruksverket nya regler för rengöring och desinfektion av tävlingsboxar.

Boxsanering – besvärligt men viktigt
Sanering av boxar är nödvändigt, anser experter – trots att det drar med sig extra arbete och kostnader för arrangören. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Svenska Ridsportförbundet får de höra kommentarer om att det är besvärligt med noggranna hygienregler kring gästboxar på tävling.
    – Det var mycket mer diskussioner direkt när detta infördes, men vi får ofta höra att både ryttare och arrangörer tycker att det är besvärligt, säger Andrea Barth, verksamhetsledare på sportavdelningen.
    – Det är tyngst för boxuthyrarna. Det är alltid enklare att ta en kostnad eller extra arbete om man känner att man har uppnått något med det, medan detta inte är riktig mätbart. Men om vi har kunnat förhindra sjukdom är det ändå ett ganska billigt sätt.

    Omöjligt att mäta

    Om reglerna har minskat antalet sjuka hästar eller ej, är i princip omöjligt att svara på. Oftast vet man inte varifrån en smitta kommer.
    – Att hästar som åker till tävling borde vara friska minskar risken, men den är ändå kvar, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär hästsjukdomar på SVA.


    En bakterie som kan spridas mellan hästar och människor är gula stafylokocker, som kan orska till exempel matförgiftning och lunginflammation. En undergrupp kallas MRSA och är resistent mot antibiotika.

    Det finns tysta smittbärare av exempelvis kvarka, salmonella, MRSA och andra infektioner. Till synes friska hästar kan utsöndra smittämnen perioden innan en sjukdom bryter ut.
    – Generellt sett är svenska hästar relativt friska när det gäller allvarligare infektioner. Men i de mest krävande sporterna trav och galopp finns ett ständigt problem med enklare luftvägsinfektioner och andra infektioner som sätter ned prestationen, och det sprids snabbt mellan hästar.

    En av de risker man vill skydda sig från genom grundlig rengöring är zoonoser, sjukdomar som smittar från häst till människa och vice versa. I det sammanhanget är bakterier som är resistenta mot antibiotika ett ständigt hot.

    Gittan Gröndahl igen:
    – Två sådana bakterier kallas MRSA  (Meticillinresistenta gula stafylokocker) och ESBL-bärande bakterier (Extended Spectrum Beta-Lactamase) och de kan orsaka allvarliga och svårbehandlade infektioner.

    Miljön kontamineras

    När en häst eller människa bär på dessa blir miljön runt om kontaminerad.
    – Både djur och människa kan bära på dessa bakterier utan att själva vara sjuka. Ju sämre hygienrutiner man har, desto snabbare sker smittspridningen. Varje häst och människa som kommer i kontakt med den kontaminerade miljön kan sprida bakterierna vidare, och nya miljöer kontamineras.

    Främsta vapnet

    Ett av de främsta vapnen mot spridning är goda hygienrutiner och god handhygien.
    – Sammantaget tycker jag att det tillhör basal hygien att ställa sin häst så att den inte kan äta, dricka och nosa på ytor som hästar från andra besättningar använt. Hur smutsig hyresbox tycker häst-ägarna själva skulle vara okej? Ska vi också sluta att städa hotellrum, offentliga toaletter och restauranger? Vi kanske kan låta bestick och glas användas till nästa person på tävlingsplatsens café utan att diska efter den förra gästen?

    Detta säger reglerna

    Tävlingsarrangör som erbjuder uppstallning ska se till att:

    • Boxar eller annan uppstallning är synligt rena. Det får inte finnas gödsel, foderrester, använt strö eller smuts från hästar som kliat sig på inredningen.

    • Sådana ytor som hästen kan komma i kontakt med med mun och näsborrar ska desinficeras, alltså boxgaller och väggar.

    • Vattenkoppar och eventuella fasta krubbor ska vara oåtkomliga för gästande hästar.

    • Det ska finnas varmvatten och tvål för handtvätt för hästskötare och andra som handskas med hästarna.

    Källa: Djurskydd för hästar vid träning och tävling, Jordbruksverket

    Denna artikel är hämtad från Tidningen Ridsports pappersutgåvå där den publicerades första gången den 13 april 2017.

    Fakta

    Därför skärptes reglerna

    Jordbruksverkets tävlingsföreskrifter reviderades 2010 i samband med att regeringen gjort en ändring i djurskyddsförordningen gällande veterinär på tävling. Syftet med bestämmelsen är smittskydd, en häst som stallas upp i en gästbox ska inte behöva bli sjuk för att boxen inte är tillräckligt rengjord.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden