Sverige
23 juni 2018 06:12
Ridsportplus

Bra näringsinnehåll i första vallskörden

SkördEn snörik vinter, värme i maj och torka. Förstaskörden av grovfoder blev tidig i år och mindre än normalt. Men allt är inte bara nattsvart – mycket av det hö som har blivit har riktigt bra näringsinnehåll. 

Bra näringsinnehåll i första vallskörden
Allt är negativt när det gäller årets vallskörd. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Från i princip hela landet har vi hört rapporter om att förstaskörden av grovfoder blev tidig och betydligt mindre än normalt, i vissa fall en halvering mot tidigare år. Nu börjar analyserna bli klara och där finns det ändå en del att glädjas åt – det ser ut som om värdena på det som blivit är riktigt bra.

— Det verkar som om både energivärdena och proteinet ligger generellt tydligt högre än andra år, säger Alice Anlind, foderansvarig på Vidilab. Även om energin ligger relativt högt, ofta över 10 MJ/kg ts, så ligger proteinet ännu högre. Vi ser inga partier med riktigt låga kvoter, och många hamnar runt 11-12. Det finns till och med ett exempel från juni med så hög kvot som 18,4.

Nanna Kjellingbro på Eurofins bekräftar bilden.
– Vi ser en tydligt tidigare skörd än normalt, vilket gör att råproteinet ligger högre. Värdena i år verkar vara riktigt bra, så även om volymen är liten så är kvaliteten riktigt fin, säger han.

Rent praktiskt så innebär detta att många som tidigare har behövt köpa proteintillskott inte kommer behöva göra det. Det kan också innebära att den som har hästar som inte har så högt proteinbehov kan använda fin halm av foderkvalitet som komplement till det proteinrika grovfodret. På så sätt kan en eventuell brist om andraskördarna också blir små kompenseras något av en bra halmskörd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden