Sverige
11 november 2020 16:08

Bråk på träningstävling hamnade i disciplinnämnden – ord står mot ord

DisciplinärendenEtt bråk som startade på sociala medier och fortsatte på en träningstävling i Helsingborg anmäldes i våras till Svenska Ridsportförbundet. Nu har disciplinnämnden meddelat utslag i ärendet samt ytterligare två ärenden.

Bråk på träningstävling hamnade i disciplinnämnden – ord står mot ord
Anmälan om de obehöriga starterna som ska ha gjorts i Norrköping lämnades utan bifall (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Anmälan grundar sig i ett bråk som utspelade sig på en träningstävling på Helsingborgs Fältrittklubb i april. Enligt anmälarna, kallade X och Y av disciplinnämnden, ska den anmälda ha skrikit att hen önskade se Y död och att hen gladeligen skulle gräva ner Y ”med huvudet före”. Innan bråket på tävlingen ska den anmälda även ha hängt ut och uttalat sig nedvärderande om X, tillika Y:s sambo, på sociala medier. Den anmälda ska även ha följt efter samt filmat och uttalat sig kränkande mot X.

I ärendet finns även ett vittne, A, som var på plats med den anmälda, som tillstyrker delar av det X och Y berättar. Hen tar även avstånd från det som sagts. Den anmälda själv medger att hen var på platsen för den anmälda händelsen och att det finns en kontrovers mellan samtliga inblandade. Hen menar också att A har ”bytt lag” och att påståendena om vad den anmälda ska ha sagt är osanna. Istället ska det ligga en gammal tvist bakom det som framförts i anmälan.

Mot bakgrund av detta konstaterar DIN, disciplinnämnden, att ord står mot ord – och att principen om att hellre fria än fälla råder i en sådan situation. Anmälan lämnas därför utan bifall.

Här kan du läsa mer om ärendet.

Ytterligare två ärenden har avgjorts av DIN. Det ena handlar om att den anmälda ska ha startat en förtalskampanj mot anmälaren. Även denna anmälan lämnas utan bifall, med hänvisning till att DIN aldrig vidtar några egna utredningsåtgärder gällande den aktuella frågeställningen.

Det andra ärendet handlar om en påstådd obehörig start, som ska ha gjorts i samband med Norrköping Horse Show 3-6 september 2020. Enligt anmälan deltog de anmälda ryttarna med hästar i lördagens 1,45-klass som inte startat i någon klass under torsdagen eller fredagen, vilket var ett krav enligt propositionen.

DIN skriver: ”Invändning mot hästs behörighet att starta ska ske genom protest. Enligt TR mom. 195 p. 1.2.1 ska protest ske senast 30 minuter efter att klassens resultat offentliggjorts.”

Därmed avslås anmälan eftersom den kom in mer än två dygn efter att klassens resultat offentliggjorts.

Här kan du läsa mer om förtalskampanjen.

Här kan du läsa mer om den obehöriga starten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden