Sverige
20 december 2020 20:26
Ridsportplus

Branden förstörde familjens livsverk och gav dyra lärdomar

StallbrandPå några minuter hade den lilla branden utvecklats till ett eldhav. Helena Kyle och hennes familj kunde bara se på när deras kombinerade stall, verkstad och gästbostad förstördes. Varken djur eller människor skadades, och nu har Helena dragit flera dyra erfarenheter av händelsen.

Branden förstörde familjens livsverk och gav dyra lärdomar
Det började med en mindre brandhärd men blev till ett eldhav på några minuter. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på lussekvällen, alltså kvällen före Luciadagen, som aska från en kamin orsakade förödelsen på gården strax utanför Östersund. Det som först var en mindre brand på logen ledde till att hela byggnaden brann ned.
− Vi försökte bekämpa elden med en vanlig brandsläckare, men det räckte inte långt. På några minuter var det ett eldhav, berättar Helena Kyle som bor på gården med sin familj.

De fick i stället inrikta sig på att rädda djuren i stallet. På gården fanns åtta hästar, men de gick i lösdrift och var inte i fara. Däremot fanns kaniner och höns i stallet, och en lägenhet i byggnaden var uthyrd.
− Vi fick ut människor och djur men inget mer.

Helena I Bråten
Chock, tacksamhet över all hjälp och sedan arbetsam vardag. Veckan efter branden har varit full av känslor. Foto: Privat

Under veckan som gått sedan branden har Helena Kyle gått igenom alla känslolägen.
− Först var jag i chock över att byggnaden brunnit, sedan blev jag nästan upprymd av allt stöd vi fick, och nu har vi landat i allt arbete vi har framför oss.

Helena Kyle och hennes familj bor en bit utanför Östersund, på en gård från 1800-talet. Den stora ladan hade de gjort om till stall med ett par boxplatser och sadelkammare.

Stora förluster

Ladan Utifrån
”Det var så mycket mer än en lada, det var vårt livsverk”, säger Helena Kyle. Foto: Privat

I byggnaden fanns också en lägenhet och den lilla familjen som bodde där kunde ta sig ut oskadd.
Men den materiella förödelsen var total. I byggnaden fanns foder och förråd, och dessutom hade hennes man, som tidigare cyklade på proffsnivå, en cykelverkstad där.
− Han hade också alla medaljer och allt annat från sin tävlingskarriär där.

Tur i oturen var att det inte blåste den kvällen, trots att det annars blåser nästan jämnt. I så fall hade både grannhuset och familjens bostadshus varit i farozonen.

Helena är djupt tacksam för all hjälp som kom. Grannar levererade vattendunkar eftersom vattnet inte fungerade efter branden, och lånade ut en fyrhjuling. Familjen har fått mat och förnödenheter och utrustning till hästarna.
− Vi fick också en vattentunna av Thermobar och ett survival kit från Granngården.

− Man blir riktigt rörd, men så är det att bo på landet. Alla hjälper varandra. Dessutom är hästvärlden väldigt bra på att ställa upp, och hjälpen går över gränserna, oavsett om du håller på med western, dressyr, brukskörning eller annat, säger Helena Kyle som också har ett stort nätverk genom sitt yrke som hästveterinär.

På Lånad Fyrhjuling
Med lånad fyrhjuling och vattendunkar från grannarna går livet vidare på Stall Namn. Foto: Privat

Sju av hästarna var inackorderingar, och några av dem kunde snabbt få andra stallplatser, eftersom det inte längre finns något stall på gården att hantera hästarna i.

Tänker annat vid nybygge

Bara några dagar efter branden började Helena fundera på hur ett nybygge skulle se ut.
− Försäkringspengarna täcker ett nybygge, men vi gillar gamla hus, så det är en sorg att vi inte kan få tillbaka just den här byggnaden.

− När vi bygger nytt tänker vi inte ha allt i samma byggnad, utan hellre bygga tre mindre hus. Vi ska inte heller har någon bostadsdel i samma byggnad som stall och hölada.

En annan lärdom är att en vanlig brandsläckare inte räcker långt för att släcka en brand.
− Vi funderar på att installera en brandpost, med en riktigt kraftig slang. Med en sådan hade vi kanske kunnat rädda mer, säger Helena Kyle.

Vet inte vad de saknar

Och så återstår frågan om vad som egentligen fanns i byggnaden. En inventarielista hade varit bra att ha, konstaterar Helena.
− Det kommer säkert att ta åratal att komma på allt vi inte längre har. Och det är väldigt ovant att tvingas köpa nytt av sådant vi alltid har haft. Men så är det. I nuläget har vi  inte ens en spade. Eller någon grep.

Stallet
Att komma på allt som fanns i det förstörda stallet kan ta åratal, befarar Helena Kyle. Foto: Privat
Stall Namn
Så här såg stallet ut utifrån för precis ett år sedan. Foto: Privat
Barn Med Fåglar
Emmy och Lova med kompisen Vera och några av gårdens fåglar. Alla djur överlevde branden. Foto: Privat
Helena Kyle M Döttrar
Helena Kyle och dottern Emmy. Foto: Privat
Sadelkammare I Bastun
Bastun har blivit tillfällig sadelkammare för att utrustning familjen fått efter branden. Foto: Privat

Lyssna på P4 Jämtlands inslag om branden

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden