Sverige
15 november 2019 15:30
Ridsportplus

Brist på avmaskningsmedel i hela landet

BristvaraAvmaskningsmedel mot styngflygelarver och blodmaskar är slut i hela Sverige. "Något har hänt som gör att de inte får fram substansen i Kina där den tillverkas," säger Magdalena Haupt, informatör på Vidilab. Detta har i sin tur påverkat tillgången på flera andra avmaskningsmedel och det finns signaler på att det kan dröja en bit in på nästa år innan det blir balans på marknaden igen.

Brist på avmaskningsmedel i hela landet
Att hålla hagar rena från gödsel är ett sätt att bekämpa parasiter som kan bli än mer aktuellt nu när avmaskningsmedel börjar ta slut. Arkivbild: Huettenhoelscher/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Avmaskningsmedel mot styngflygelarver samt stor och liten blodmask är slut i hela landet – lagom till den tid på året då många hästägare avmaskar sina hästar.

Vad det verkar kan det dröja en bra bit in på nästa år innan det kommer nya leveranser. Magdalena Haupt.

Detta har i sin tur påverkat tillgången på flera andra avmaskningsmedel då hästägare har köpt dessa i stället. Det finns dessutom signaler på att det kan dröjer innan det blir balans på marknaden igen.

Det är ivermektinpreparaten som har tagit slut i Sverige då den verksamma substansen, som tillverkas i Kina, inte går att få tag på.

Går inte att få fram

– Något har hänt som gör att de inte får fram substansen i Kina där den tillverkas, säger Magdalena Haupt.

Hon är informatör på Vidilab som har specialiserat sig på parasitkontroller när det gäller djur.

Ivermektin är den verksamma substansen i bland annat avmaskningsmedlet Ivomec som används vid behandling mot styngflugan samt stor och liten blodmask. Denna behandling gör många så här års.
– När den substansen är slut har man i stället börjat gå på substansen cydectin som tillverkas i USA. Men nu har den också börjat ta slut, säger Magdalena Haupt.

Resistens

Avmaskningsmedel som Banminth eller Fyrantel finns fortfarande att få tag på, men är inte verksamma mot styngfluga. Man har också börjat se en resistens mot dessa medel hos hästar så därför rekommenderas en extra koll efteråt så att avmaskningen har haft effekt.

På sociala medier rekommenderar kollamasken att hästägare mockar hagarna ordentligt innan det fryser på för att skydda hästarna mot ny smitta. Företaget uppmanar också hästägare att verkligen bara avmaska de hästar som behöver avmaskas.

Nästa år

Enligt den information som Magdalena Haupt är ivermektinpreparaten restade fram till nyår i hela Sverige.
– Och vad det verkar kan det dröja en bra bit in på nästa år innan det kommer nya leveranser, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-