Fälttävlan
19 juli 2022 17:50
Ridsportplus

Britterna vänder på alla stenar för att utveckla sporten

AnalysRidsports reporter Annelie Frank analyserar hur Storbritannien blivit en stormakt inom fälttävlan.

Britterna vänder på alla stenar för att utveckla sporten
Den regerande världsmästaren i fälttävlan, både individuellt och i lag, Rosalind Canter på Allstar B. Foto: Martini Jean Philippe/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

OS-guld i lag 2021 – och samtliga medaljer på EM kort därefter. Storbritannien har tagit tillbaka fälttävlanstronen med besked efter några år av tysk dominans.

Storbritannien har nästan lika många fälttävlansryttare som hoppryttare registrerade i FEI:s system, med 829 i fälttävlan och 893 i hoppning 2022. I år arrangeras 72 FEI-tävlingar i fälttävlan i landet, jämfört med 47 i hoppning och 22 i dressyr. Det finns också nästan 1 600 fälttävlanshästar med hemadress Storbritannien registrerade i FEI. Motsvarande siffra för hoppning är 2 374 och i dressyr 144. Kort sagt: fälttävlan är stort. Utövarna är många och tävlingarna likaså. Det är ”enkelt” att vara fälttävlansryttare där – förutom det krångel vid internationellt tävlande som Brexit har fört med sig, förstås.

Det är klart att storleken har betydelse för den som vill utöva en sport. Tillgång till banor och tränare är ett måste för den som vill utvecklas. Tävlingar på olika nivåer är en förutsättning för den som vill komma vidare. Om det dessutom finns gott om förebilder på dessa tävlingar är det ingen nackdel.

51352720738_b66b03e8f5_4k
Oliver Townend, Laura Collet och Tom McEwen (individuellt silver) under ärevarvet efter Storbritanniens
OS-seger i Tokyo i fjol. Foto: FEI/Kai Försterling

En stark hästtradition

Men varför fälttävlan har vunnit så mycket mark i Storbritannien från början kan vi inte riktigt veta. Att en stark hästtradition med framgångar även i andra ridsportgrenar, ett klimat som sällan är vare sig för varmt eller för kallt för att rida utomhus året runt och traditionen att rida jakt har haft stor betydelse är rimligt att anta.

På tal om traditioner – den femstjärniga klassikern Badmintons betydelse för sportens utveckling och intresset för den i landet ska inte glömmas bort.

Tävlingen startades för att ge brittiska ryttare möjlighet att tävla på en mästerskapsliknande bana inför framtida medaljjakter. Första tävlingen hölls 1949 och några år sedan öppnades den upp för ryttare från andra länder. Intresset för tävlingen är enormt, och att starta där inför 200 000 åskådare på terrängdagen är ett livsmål för många fälttävlansridande britter. 27 (!) brittiska ekipage var bland de 52 som genomförde tävlingen i år. Numera finns det dessutom fler traditionstyngda tävlingar i landet, inte minst femstjärniga Burghley. Betydelsen av flera högklassiga tävlingar inom landet kan knappast överskattas när det gäller en sports utveckling.

Ryttarna flyttar till Storbritannien

”Det är i Storbritannien du ska vara om du håller på med fälttävlan,” är ett argument som ofta hörs. Landet har länge lockat toppryttare i fälttävlan att bosätta sig där – det gäller även svenska sådana. OS-ryttarna Ludwig Svennerstål och Therese Viklund har flyttat dit från Sverige. Även Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff bor i Storbritannien, liksom den legendariske Göran ”Yogi” Breisner som var förbundskapten för brittisk fälttävlan mellan 1999 och 2016. Under hans ledning tog britterna bland annat lagmedalj i tre OS, fyra VM och vann EM i lag flera gånger i rad. Det blev också flera individuella mästerskapsmedaljer, bland annat genom Leslie Laws OS-guld 2004.

Badmintons betydelse för sporten ska inte glömmas bort.

Traditionen med ridsport, ponnyklubbar, galoppbanor, avel av inte minst flera inhemska ponnyraser, ett klimat som främjar ridning utomhus och en ikonisk tävling kan antas ha lagt en bra grund för fälttävlan. Men denna grund har sedan förvaltats väl genom ett system för att fånga upp ryttare, hästar och andra intressenter som häst-ägare och uppfödare.

I strategin fram till OS i Tokyo står det mycket om att utveckla ryttares och hästars ”fulla potential” samtidigt som det arbetas på flera andra fronter. Det handlar bland annat om att mer oprövade kort regelbundet släpps fram på mästerskap för att lära av sina välmeriterade lagkamrater, och detta trots att det finns en hel drös med mästerskapsrutinerade ekipage att välja mellan.

51519862806_3661186e9b_4k
Tre gånger brittiskt på prispallen vid EM 2021: silver till Piggy March, guld till Nicola Wilson och brons till Sarah Bullimore Foto: FEI/Kai Försterling

Växlade upp med dubbla VM-guld

Rosalind Canter var 31 år när hon gjorde sitt första internationella seniormästerskap och tog lagguld på EM 2017. Året efter växlade hon upp och tog dubbla VM-guld – något hon kanske inte hade lyckats med utan erfarenheten från EM. På VM 2018 fanns då 27-årige Tom McEwen med i det brittiska guldlaget på sitt första seniormästerskap. 2021 tog han individuellt OS-silver och ingick i det brittiska guldlaget.

Det verkar som om britterna vänder på alla stenar för utveckling av sporten, inte minst när det gäller att hitta de kompletta hästar som behövs för att nå framgång i modern fälttävlan. Många av britternas topphästar är födda i Storbritannien, men inte alla. Topphästarna tillhör dessutom flera olika stamböcker. Det verkar som att fokus ligger på att hitta rätt individer att satsa på i denna komplexa gren.

Men det ovanstående hade knappast varit möjligt att genomföra utan en
stabil finansiering för satsningar mot olympiska spel. Denna finns på plats genom en brittisk lotterifond till förmån för idrott som startades i slutet av 1990-talet. Yogi Breisner har i en tidigare intervju med Ridsport berättat att detta bidragit starkt till sportens utveckling.

Har ett eget förbund

En annan faktor som rimligen har betydelse är att brittisk fälttävlan har ett eget förbund: British Eventing, BE. Det finns en paraplyorganisation i British Equestrian Federation, men de grenspecifika förbunden har egen budget, egen administration och så vidare. Nästan 30 personer arbetar heltid med att utveckla och administrera enbart fälttävlan.

Till sist: Framgång genererar ofta framgång. Och att som ung ryttare kunna se, lära och inspireras av sina idoler och förebilder live på tävlingar i miljöer som Badminton och Burghley ska inte underskattas som betydelse för
sportens utveckling.

Fakta

Brittisk fälttävlan

6 av de tio högst rankade fälttävlansryttarna i världen i juni 2022 är från Storbritannien. Ytterligare två (Jonelle och Tim Price, Nya Zeeland) på topp-10 bor i Storbritannien.

Fälttävlans- och hoppryttare licensierade hos FEI 2022

                         GBR          SWE

Fälttävlan         829           104

Hoppning         893           383

Fälttävlans- och hopphästar  licensierade hos FEI 2022                

                         GBR          SWE

Fälttävlan         1600         175

Hoppning         2374         946

I Storbritannien är alltså intresset för internationellt tävlande i hoppning och fälttävlan nästan lika stort, medan hoppningen dominerar i Sverige på ett helt annat sätt. Sverige har åtta FEI-tävlingar i fälttävlan i år, medan Storbritannien har 72.

Medaljskörd

Storbritanniens medaljskörd på internationella seniormästerskap de senaste fem åren:

2021 | OS i Japan

 • Guld i lag
 • Individuellt silver genom Tom McEwen

2021 | EM i Schweiz

 • Guld i lag
 • Individuellt guld till Nicola Wilson
 • Individuellt silver till Piggy March
 • Individuellt brons till Sarah Bullimore

2019 | EM i Tyskland

 • Silver i lag

2018 | VM i USA

 • Guld i lag
 • Individuellt guld Ros Canter

2017 | EM i Polen

 • Guld i lag
 • Individuellt brons till Nicola Wilson

Värt att notera:

Mellan 1995 och 2009 tog Storbritannien EM-guld i lag varje år mästerskapet reds. Men 2006 klev Tyskland in på den internationella fälttävlansarenan med besked genom att ta ett VM-guld i lag hemma i Aachen. Med Michael Jung i täten har Tyskland fortsatt ta mästerskapsmedaljer och är i allra högsta grad med i fälttävlansmatchen fortfarande.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden