Hästägartips
26 mars 17:02
Ridsportplus

Broddpluggar som går att återanvända

Ridsport testarAv och på-väder, eller hästar som inte får ha bakbrodd i hagen. Ibland behöver man brodda av. Nu finns pluggar som inte trillar ut.

Broddpluggar som går att återanvända
Pluggarna finns i två storlekar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är många hästägare som spottat och fräst när det är dags att brodda på och det hamnat både frusen lera och en och annan sten i broddhålet. I dagsläget finns många broddpluggar av allehanda material i hästbutikerna, de vanligaste är de i skumgummi. Dessa går bara att använda en gång.

Malmköpingsföretaget Plugingo har dock tagit broddhålspluggarna till en ny nivå. Företaget har skapat ett broddhålsskydd med metallkärna, som i sin tur är omgiven av plast.

Skyddet, eller pluggen beroende på vad du vill kalla det, skruvas sedan in i broddhålet med en skruvmejsel.

Broddpluggarna finns i två storlekar 5/16” och 3/8”. Priset, som till en början kan verka avskräckande, är 190 kronor för 20 stycken och 475 kronor för 50 stycken. Men fördelen med Plugingos broddskydd är att de går att använda upprepade gånger, och att de inte ramlar ur broddhålen.

Enkla att använda

Mia Hoppstadius har testat pluggarna och är väldigt nöjd.
— De är väldigt lätta att använda, väldigt enkla att skruva i och ur trots det varit minus 25 grader och snö har suttit fastfrusen på skorna, säger Mia Hoppstadius.

Hon berättar att hon har skruvat i och ur pluggarna flera gånger i veckan utan att varken broddgängorna eller pluggarna tagit någon stryk.
— Jag rekommenderar verkligen dessa, det är en himla stor skillnad mot skumgummipluggar som trillar ur i tid och otid, säger Mia Hoppstadius.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Tummen upp

Redaktionens omdöme: Hiss. Återanvändbart är bra! Att pluggarna dessutom skyddar gängorna och inte ramlar ur är grädden på moset. En praktisk pryl som underlättar hästlivet vintertid.

 

Fakta

Broddhålspluggar

  • Vad? Broddpluggar med metallkärna.
  • Pris? 190 kronor för 20 stycken.
  • Finns var? www.plugingo.se

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden