Sverige
26 juli 2020 06:34

Broknäsflickornas skapare har lämnat oss

DödsfallFörfattaren, journalisten och Broknäsflickornas skapare Ylva Ericson avled den 20 juli efter en tids sjukdom. Ylva fyllde 64 år den 10 juli. Hon dog lite oväntat bara några minuter efter att hon blivit utskriven från sjukhuset och väntade på transport hem till Grisslehamn.

Broknäsflickornas skapare har lämnat oss
Ylva Ericson skapade Broknäsflickorna, och var själv en av huvudpersonerna i den populära serien, tvåa från vänster på illustrationen. Illustration: Ola Ericson

Ylva Ericson var mest känd för sin succé med hästserien Broknäsflickorna om tre hästungdomars äventyr i stallet och på hästryggen. Ylva skrev, och hennes pappa Ola Ericson tecknade genom åren 900 seriesidor om Broknäsflickorna.

Hennes seriemanus handlade både om fiktiva och ibland självbiografiska äventyr i hästmiljö. Broknäsflickorna publicerades i nästan alla utgåvor av serietidningen Min Häst under åren 1974 till 1985 där Ylva också var redaktionell medarbetare. Förlaget Stabenfeldt gav under åren 1992 till 1995 ut fem seriealbum med Broknäsflickorna.

Ylva skrev också för veckopress och gav ut en lokaltidning när hon en period bodde i Järvsö. Hon skrev flera hästböcker för ungdomar som pocktböckerna Hästgalen, som också översattes till norska, och Första Ryttarboken.

Tankarna går främst till sonen Julius och sambon Bo Malmlöw.

Ulf Lonäs. Nära vän och arbetskamrat under 48 år

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden