Avelsnyheter
12 mars 2021 11:10

Bruksprovet: Användningsråden för hingstarna klara

Användningsråd"Kan användas till de flesta ston för att förbättra atletiskt scope och hinderuppfattningsförmåga i hoppningen samt känslighet och ridbarhet." Så står det om bruksprovsvinnaren Zezar Hästak. Användningsråden för de hingstar som godkänts på premierad nivå vid bruksprovet är nu tillgängliga. Läs alla här.

Bruksprovet: Användningsråden för hingstarna klara
Henrik Lannér på Zezar Hästak. Foto: Roland Thunholm

Varje år sätter SWB:s avelsvärderingsnämnd, AVN, ihop användningsråd för de hingstar om godkänts vid bruksprovet. Tanken är att stoägarna ska få hjälp att välja rätt hingst.Se alla användningsråd för de nygodkända hingstarna på premierad nivå här under.

Några användningsråd från AVN för de hingstar som uppnått accepterad nivå blir det inte. Något som SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten förklarade så här på SWB:s presskonferens i samband med att de godkända hingstarna offentliggjordes:
– Det beror på att det är de hingstar som uppnått premierad som vi rekommenderar stoägarna att använda i avel. För de övriga kan alla läsa sig till i våra omdömen vilka styrkor och svagheter AVN anser att hingsten har.

Användningsråd nygodkända hingstar på premierad nivå 2021

3-åriga hingstar

Dressyr
Oneofakind OM (SWB)

Oneofakind OM (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra lätthet, naturlig lösgjordhet och spänst i samtliga gångarter och bärighet i galopp samt för att bidra med inställning och energi.

Valley
Valley kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende aktivitet, spänst och naturlig lösgjordhet.

Hoppning
Caribbean Blue

Caribbean Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla samt förbättra inställning, scope, balans, rygg- och benteknik vid hoppning.

Lloyd (SWB)
Lloyd (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra inställning, reaktionsförmåga, benteknik och ryggverkan vid hoppning.

SJ Royal Chacoon
SJ Royal Chacoon kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och för att förbättra inställning, bakbensteknik och ryggverkan vid hoppning.

4-åriga hingstar

Dressyr
Benchmark
Benchmark kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra exteriör och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende rörlighet, elasticitet och bärighet.

Glasgow (SWB)
Glasgow (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, rörlighet, bärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt ridbarhet och inställning.

Hoppning
Diavant Blue
Diavant Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, balans, bärighet och elasticitet i galoppen samt benteknik och reaktionsförmåga i hoppningen.

Montevideo VDL
Montevideo VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, exteriör, balans, bärighet och elasticitet i galoppen, avstamp, taxeringsförmåga och reaktionsförmåga i hoppningen samt ridbarhet.

Rimaro van de Looise Heide
Rimaro van de Looise Heide kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra typ, bärighet i galopp, hinderuppfattningsförmåga, atletiskt scope, frambensteknik vid hoppning ridbarhet och inställning.

Tinder (SWB)
Tinder (SWB) kan användas för hoppavel, med fördel till ston med lite längd i bålen för att förbättra hoppkapacitet, ryggverkan i språnget, bakbensteknik och inställning.

Zezar Hästak (SWB)
Zezar Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta ston för att förbättra typ, bärighet och elasticitet i galoppen, inställning, balans, ryggverkan, benteknik, reaktionsförmåga, atletiskt scope och hinderuppfattningsförmåga i hoppningen samt känslighet och ridbarhet.

5-åriga hingstar

Hoppning
Chacootino PS
Chacootino PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och förbättra typ, lätthet och balans i trav, rytm, elasticitet och balans i galopp samt kapacitet, atletiskt scope, försiktighet, reaktionsförmåga och inställning i hoppningen samt ridbarhet.

York Hästak (SWB)
York Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, med fördel till ston med lite längre linjer. Han kan tillföra bärighet, elasticitet och rörlighet i galopp, balans, avstamp, försiktighet och bakbensteknik i hoppningen, samt ridbarhet.

Direktkvalificerande hingstar

Dressyr
Janeiro Platinum
Färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper.

Hometown
Färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper.

Hoppning
Cannobio
Färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper.

Chacoolou PS
Färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper.

Cristallo II
Kan användas för hoppavel till ädlare typer av ston.

Warrant
Kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra hinderuppfattningsförmåga kapacitet och bakbensteknik.

Läs mer hos SWB här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden