Avelsnyheter
18 februari 2019 15:47

Bruksprovet genomförs med extra försiktighetsåtgärder

Följer utvecklingenDet fruktade EHV-1-viruset får tävlingar att ställas in och stallar att stänga, samtidigt ska ett av landets största avelsarrangemang genomföras om bara några dagar. SWB:s VD Helén Uddefors berättar att det blir extra försiktighetsåtgärder i samband med årets bruksprov.

Bruksprovet genomförs med extra försiktighetsåtgärder
Tanken är att SWB:s bruksprov ska kunna genomföras trots smittläget i landet. Det införs dock extra försiktighetsåtgärder. Foto: Roland Thunholm

Flera anläggningar i landet har drabbats av den neurologiska formen av EHV-1, och nu stängs många stallar samtidigt som det ställs in träningar och tävlingar i Stockholmsområdet. SWB:s VD Helén Uddefors berättar för Ridsport att det är AVN:s veterinär Malena Behring, SLU:s statsveterinär Gittan Gröndahl och Flyinges veterinär Isabelle Fredricson som tillsammans är de som stämmer av läget och ansvarar för hur smittskyddssituationen ska hanteras i samband med bruksprovet
– I dagsläget ser vi inte något annat än att vi kan genomföra bruksprovet, säger Helén Uddefors, men hon tillägger att det kommer att införas extra försiktighetsåtgärder i samband med arrangemanget.

Under måndagen eller tisdagen kommer information från SWB att gå ut till hingstägare och allmänheten om vilka åtgärder som tas till för att förstärka säkerheten kring bruksprovet. Exakt vad det blir vet inte Helén Uddefors i dagsläget, utan hon hänvisar till den information som de tre veterinärerna kommer att komma fram till.
– Men kanske kommer hingstarna att behöva tempas när de kommer, funderar Helén Uddefors.
– Jag räknar också med att det kommer finnas spritning och Virkon tillgängligt, säger Helén som ett ytterligare exempel på en möjlig åtgärd.

Separat hästägarförsäkran införs

Bruksprovets miljö är redan stängd och kontrollerad sedan tidigare – det är inget arrangemang där besökare kan komma in i stallarna och klappa hingstarna på nosen. Men nu tittar SWB ännu noggrannare på flödet av människor i samband med bruksprovet, och kontrollen kring stallarna beskriver Helén Uddefors som jättetuff. Utöver den vanliga hästägarförsäkran som hingstägarna måste skriva under så kommer det även att utformas en separat hästägarförsäkran inför detta bruksprov.

Någon större oro hos hingstägarna har däremot Helén Uddefors inte märkt av.
– Nej jag upplever ingen oro, det är mer sådant på sociala medier, säger Helén Uddefors, som känner sig rätt så trygg inför arrangemanget.
– Kanske underlättar det att det mestadels är professionella aktörer som visar hingstar, de vet vad det handlar om.

Har aldrig ställts in tidigare

Många diskussioner förs på sociala medier om att det under en period borde införas tävlingsstopp i hela landet. Bruksprovet är dock ingen tävling i den bemärkelsen och skulle inte automatiskt beröras av ett eventuellt tävlingsstopp. Blir det ett totalt tävlingsstopp kommer dock SWB att ta upp frågan om att ställa in arrangemanget.
– Men med de här åtgärderna så kommer vi att kunna genomföra bruksprovet, tror Helén Uddefors.
– Samtidigt följer vi förstås utvecklingen och anpassar oss.
Vad Helén Uddefors vet har det aldrig hänt tidigare att ett bruksprov ställts in.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden