Avel, Avelsnyheter
8 oktober 2017 14:30

Bruksprovsvinnaren Ike bäst

BREEDERS 2017SWB Stallion Trophy i 4-årsklassen för hopphästar blev spännande. Det var en trio populära gossar som gjorde upp och bruksprovsvinnaren lade till en titel på meritlistan.

Bruksprovsvinnaren Ike bäst
Ike solar sig åter i glansen av en fantastiskt fin prestation. Foto: Kim Lundin (Arkivbild)

I år har samtliga klasser på Breeders Trophy erbjudit möjligheten för hingstar godkända i år att delta i SWB Stallion Trophy, en klass i klassen öppen även för utlandsregistrerade hingstar. Det ses som en möjlighet för uppfödarna att få se hingstarna i sporten även om evenemanget är inriktat på SWB-registrerade hästar.

Victoria AlmgrenIke 1348 (KWPN f -13 e Zavall VDL- Carthino Z, uppf G.P.J. Vossen, äg Victoria Almgren, Eklunda stuteri/Zeiloth) toppade 4-årsklassen från både kval till final och slutade på totalt 36,4.

Domarna gav följande utlåtande om hingsten i dagens final:
Ike en häst med mycket power, bra avstamp, god spänst, trots det lite ur fokus idag men vet vad den ska göra på hinder, vi tar ner ridbarheten men höjer kapacitet och teknik idag, ridbarhet 8,6 och teknik/förmåga 9,8.

Victoria är själv delägare i hingsten och har efter hans betäckningssäsong tog slut i augusti haft honom i träning hemma. Nu blir han hos henne över vintern.
– Han var väl förberedd inför bruksprovet i mars, efter det gick han hem till Eklunda Stuteri för betäckning och vila, det var jättebra för honom. Nu tränar vi på lite i vinter igen.
– Ike har varit populär och haft runt 90 ston i avel tror jag, det är jätteroligt, han är på alla sätt en helt fantastisk hingst. Det är roligt att jobba med honom och det känns som om jag aldrig haft en 4-åring som är så här bra och väl framme, sa en glad Victoria Almgren.


Uppfödare G.P.J Vossen, Lena Zeiloth, Victoria Almgren, Ike och Benny Zeiloth.

Ikes uppfödare G.P.J. Vossen sålde honom på fölauktionen i Dronten 2013 och var på plats idag för att se sin hingst tävla.
– Jag blev så glad över att se honom här, han har utvecklats så mycket och blivit en riktig hingst. När han var litet föl var han väldigt blyg, lite försiktig. Därför lekte jag mycket med honom. Så otroligt roligt att se honom här idag, sa

Tvåa efter hård kamp kom Joel AnderssonCasanova Hästak 1359 (DWB f -13 e Cosmeo- Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen, äg Hästak AB) som tillsammans gjort allt rätt hittills tillsammans. Nu börjar Joels karriär i egen regi i november och han och Casanova skiljs åt. Innna dess har han ett gäng finaler att rida.

De fick fint omdöme från domarna:
En häst med bra avstamp, försiktig, uppmärksam, atletisk, Joel har tagit ner tempot idag, vi hade velat se jämnare rytm men vi är glada att kunna höja upp Casanova i kapacitet och ridbarhet. Ridbarhet 8,8 och teknik/förmåga 9,4, totalt 36,0

Anders och Christina Kjellson äger Casanova Hästak sedan han ropades in på den danska hingstauktionen i Herning i mars 2016.
– Jag kan inte önska mer än vad Casanova gjort, han har levererat i alla avseenden i allt från 3-årstest till hingstprov och Falsterbo, dessutom är han så cool att man nästan blir orolig. Han är faktiskt en stjärna i allt, kommenterade Anders Kjellsson.
– I år har stoägarna fått upp ögonen för honom och det har blivit över 110 ston, det känns jättebra.
– Det är jätteroligt att det går så bra för både vår och Eklundas hingst, vi firade redan efter kvalet tillsammans att det gott så bra. Vi är goda vänner och det är härligt med sådan framgång.

I SWB Stallion Trophy startade även Helena TorstenssonKannatol (Old f -13 e Kannan- Stakkatol, uppf Gestüt Lewitz, äg PS Flyinge & Partners AB) och de hade ett ner på vattenmattan. Omdömet löd:
Ung hingst och de är ofta intresserade av annat, han är inte så fokuserad på uppgiften, något bättre idag, behöver hitta mer ro framöver så den kan visa sin kapacitet och förmåga , ridbarhet 7,6 och teknik/förmåga 7,7, totalt 29,4.

Resultat SWB Stallion Trophy

Klassreferat 4-åringar Breeders Trophy

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden