Hoppning
10 november 2011 17:01

Brusten aorta orsakade Hicksteads död

Det preliminära resultatet från obduktionen av Hickstead visar att en sprucken aorta medförde hjärtsvikt som resulterade i att hästen dog. Eric Lamaze höll på onsdagen en känslosam presskonferens.

Ytterligare tester ska utföras för att fastställa orsaken till att aortan brast. Dessa kommer dock att ta ett antal veckor att slutföra och kan bli ofullständiga. Det skriver FEI i ett nyhetsbrev.

Lamaze var på onsdagen tillbaka hemma i Kanada och höll under kvällen en presskonferens. Med tårar i ögonen svarade världsettan Lamaze på journalisternas frågor, på både engelska och franska.
Han framhöll Hickstead som ”unbeatable”, oslagbar – något den 15-årige hingsten bevisade vid flera tillfällen under sin tävlingskarriär. Trots att Lamaze haft problem med hingsten som yngre, menar han att han också hade ett hjärta av guld.

Söndagens händelse har fått 43-årige Lamaze att fundera på pensionering, men säger samtidigt att han ska låta det här få tid att smälta in och inte fatta några beslut just nu.
– Jag har två val, att packa ihop och sluta, eller ta mig igenom detta och kämpa för att min karriär ska bli lite längre. Jag har vunnit mycket redan, vilket borde göra mig nöjd med min karriär. Men vi bestämmer inom den närmsta veckan vad som händer efter detta. Jag har uppnått allt jag ville, men jag är inte redo att sluta än. Men vi får se.

Den regerande olympiske mästaren drömmer om ännu ett OS, men anser att han inte längre har en häst med den kalibern i stallet.
– Jag har alltid sagt att jag har varit där en gång, med en fantastisk häst. Jag skulle aldrig återvända med något annat än en väldigt bra häst, och ha en bra chans till seger.

Regeln att en OS-häst måste vara ägd, helt eller till viss del, av någon i det land den ska representera vid årsskiftet före OS, kan ställa till det för Lamaze. Ska han ha en OS-häst måste den köpas innan den 31 december 2011.

För att ge Hickstead en hyllning tävlar Lamaze i veckan hemma i Toronto.
– Om jag hade stannat i Europa och undvikit att åka hit för att jag inte kände för att rida, så tror jag inte Hickstead hade fått det mottagande han fick nu.

Publiken hyllade Lamaze så fort han äntrade banan på tisdagskvällen, i sadeln på Herald 3. De andra ryttarna i startfältet bar svarta armbindlar för att hedra den olympiske mästarhästens minne.

Presskonferens med Eric Lamaze

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-