Sverige
22 november 2019 06:00

Carina Bergh är Årets ridlärare

PrisasPå Ryttargalan den 27 november delas priset Årets ridlärare ut. Nu står det klart vem som hyllas i år - Carina Bergh, ridläraren som är en stor anledning till att Järna Ridklubb idag är en anläggning i toppklass.

Carina Bergh är Årets ridlärare
Carina Bergh från Järna Ridklubb är Årets ridlärare. Foto: Susanne Walström

Priset Årets ridlärare instiftades för att lyfta det goda ledarskapet, av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.
– Våra erfarenheter visar att en ridlärare med stort engagemang, gedigen hästkunskap och förmågan att dela med sig i lagom proportioner är viktiga egenskaper för en framgångsrik ridlärare. Carina Bergh har alla dessa goda egenskaper och fler där till. Det roligt att få prisa personer som Carina, konstaterar Markku Söderberg, ordförande i Ridskole- och Utbildningssektionen, i ett pressmeddelande.

För Carina Bergh, som ridit sedan hon var sju år, är ridläraryrket ett drömjobb. Hon har jobbat på ridskola sedan hon var 17 år.
– Jag kände direkt att det här var mitt yrke. Det har varit fantastiskt att få leva den här drömmen. Det är så hedrande att få det här priset som så många av mina förebilder fått tidigare. Jag är så stolt!

Från koja till slott

Carina Bergh kom till Järna Ridklubb för 14 år sedan. Då var klubben en liten, sliten ridskola med tuff ekonomi, utedass, 16 hästar och knappt 160 elever i veckan. Idag har ridskolan 32 hästar, 350 ridande och en ny helt anläggning.
– Det har varit tufft men också jätteroligt att få se hur en verksamhet kan växa bara man har en tro och ett driv, och eleverna med sig. Vi är en stor ideell förening där alla hjälps åt. Och den känslan är vi måna att bevara även om vi växer, säger Carina Bergh i pressmeddelandet.

Det hon brinner för som ridlärare är att ge tillbaka för det hon själv fått på ridskolan under sin uppväxt.
– Vi bodde nära Södertälje Ridklubb då och det blev min plats att vara på, och känna att jag fick växa och bli stark. Alla som jobbade på ridskolan var så fantastiska, de såg alla och tog hand om en. Nu är det min tur att ge tillbaka och lyfta andra. För mig är det viktigt att se alla, även om vi är tio stycken. Eleverna ska känna att jag har sett dom, att jag pushar dem till att ge liiite mera än vad det tror att de faktiskt kan. De ska få med sig någonting hem och gå ifrån lektionen och känna ”Yes, jag vill komma tillbaka!”.

Nominering

”Hennes genuina kunskap, smittande energi och djupa respekt för hästar och människor gör henne till en ridlärare i världsklass. Och tack vare Carinas driv och målmedvetenhet, har Järna Ridklubb en helt ny anläggning med en verksamhet i toppklass.”

Priset till Årets ridlärare delas ut på Ryttargalan i Stockholm den 27 november.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden