Dressyr
1 december 2013 14:26

Tinne i topp igen

(Uppdaterades löpande) Världscupen i dressyr hade sin tredje deltävling i Globen med femton ekipage till start. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello på 81,85 procent tog en klar seger. Edward Gal blev tvåa med Gloc

Tinne i topp igen
Anna-Lena Bergqvist

Klassen dömdes av det internationella domarteamet som arbetat i Globen under meetinget med Gustaf Svalling positionerad vid C.

Kristian von Krusenstierna och Biggles fick inleda klassen men fick ett par fel som kostade på. Istället var det ridskolechefen från norra Stockholm som tog täten i klassen. 

Malin Hamilton fick till en verkligt fin kür till sitt Fleetwood Mac musik, Patrik Kittel kikade från kanten. En av ekipagets bästa program utan poängförluster på misstag, det blev en totalprocent på 73,675.

Cecilia Andrén Dorselius med Lennox hade fått upp bra form efter sitt uppehåll och såg bättre ut i dagens kür än i Grand Prix klassen. De plockade hem en åtta på Lennox fina ökade skritt. Till tonerna av Kim Wilde och Cambodia visade de riktigt fin piaff idag. Totalt 72,40 procent.

Millibar kallas för Guldbar i sitt hemland Danmark och Nanna Skodborg Merrald är glad för sin häst. De har varit ett par under många år och tagit medaljer JR-EM 2011. Nanna går i sitt program rakt in i en piruett från sin inledande halt nästan nere vid A och fortsätter upp till C med galoppombyten och ny piruett, en djärv inledning till en ljudkuliss utan särskild takt. Dagens piaff var regelbunden men Millibar var öppen i formen, en avslutande kvarts-piaffpiruett blev bättre. Den sista ökningen längs medellinjen sprack tyvärr då Millibar slog om till galopp. Stockholmspubliken visste i alla fall att uppskatta en ny stjärna, applåderna var varma och procenten blev 76,38.

Jeanna Högberg och Liza Minelli dansade till Disney-toner och klassens enda sto är en feminin uppenbarelse. Musiken passar bra i frejdig takt och tillsammans har Jeanna och Liza ett härligt uttryck, en fin dubbelpiruett till vänster illustrerade samspelet. Galopp till höger är lite svårare, något som syns lite i bytesserierna där ettorna blir jämnare än tvåorna. Piaffen har varit en svaghet men den börjar komma på bra plats, en härlig uppvisning. Totalt 73,475 procent och ett rekord för ekipaget.

Pro-Set är som ett urverk på galoppombyten och Lillann Jebsen leker friskt med det hon har att förfoga över i sitt program till toner av Enrique Iglesias. Det blev serpentiner med blandat byten i varje och vartannat, hög risk för ett annat ekipage och en barnlek för Lillann och Pro-Set. Avslutning i ökad trav byggde på det pigga uttrycket i hela programmet. Totalt 70,825 procent.

Nästa hingst från Blue Hors var numera Glock’s Romanov med Hans Peter Minderhoud. Samspelet dem emellan börjar falla på plats,
-Nu känns det som att han är min häst och inte Edwards, vi förstår varandra bättre nu, menade Hans-Peter efter sin GP-ritt.
Som den mogna GP-häst Romanov är piafferar han verkligen på stället, helt diagonalt och i takt med musiken. Galoppturen och serierna har varit deras svaga punkt tidigare men i ökad galopp är det en härligt mäktig uppförsbacke-känsla liksom i piruetterna. Hingsten är härligt lydig när han går från en ökning ner till en piruett men Hans Peter har gjort enklast tänkbara serielinjer, alla sker på långa diagonalen. Nu blev det missar som sedan reparerades. En fantastiskt fin uppvisning trots missarna och ekipagets utvecklingskurva pekar uppåt. Totalt 78, 857 procent och ny ledning.

Tinne och Don Auriello var givna favoriter till segern och küren Who’s Anton sitter som den välskurna fracken, allt passar från takt till dramaturgi och övergångar. Globen var andäktigt tyst och för dressyrälskare är det något närmast religiöst i upplevelsen att se de fantastiska bytesserierna och den luftiga ökade traven. Utan minsta tvivel var det dagens bästa ritt vi fick utan att alla ens ridit. Trots en liten hicka med ett taktfel i den sista ökade traven så kokade Globen av ovationer för vår just nu bästa dressyrryttare. Klar ledning och totalt 81,85 procent.

Lone Bang Larsen och Fitou L hade oturen att komma in just efter Tinne och Anton och det är inte lätt att glänsa då. De gjorde ett bra program men från en helt annan nivå. Den kaxiga avslutningen i musiken till Robin Thickes hitlåt kändes som en rolig knorr på programmet som annars var ganska konventionellt. Totalt 74,18 procent.

Edward Gal introducerade på bred front att rida till dramatisk musik som ljudkuliss istället för till en klart ridbar takt. Musiken till Glock’s Voice har premiär i Stockholm eftersom starten i Odense ställdes in med kort varsel. Den är byggd på samma koncept med mycket markerade övergångar och mycket dramatik, stråkar och syntar ackompanjerar med piano till skritten. Travprogrammet är starkt, med en bättre piaff i dagens uppvisning. Hingsten är mer fokuserad och det var tävlingsridning av bästa Edward Gal märke idag. Dubbelpiruetterna var fint sittande med härlig rytm och lyft, fin gest i frambenen. Det blev nog några improvisationer i programmet, en och annan halvcirkel kändes oplanerad men är det premiär så är det. Totalt 79,275 procent och rekord för ekipaget.

Online-resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden