Sverige
29 september 2020 12:02
Ridsportplus

Cecilies hästar fick sina manar avklippta

HemfridsbrottNär Cecilie Nergaard kom ut på gården på Gotland på fredagen hittade hon två av sina hästar instängda i hönshuset. Hästarna visade sig ha blivit ofrivilligt friserade, med klippta eller avskurna manar. Nu vill Cecilie varna andra hästägare.

Cecilies hästar fick sina manar avklippta
Cecilie Nergaards två hästar hittades instängda med avklippta manar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett par dagar efter händelsen i stall Båtels i Ganthem, mitt på Gotland, konstaterar Cecilie Nergaard att hon är väldigt tacksam över att ingen kom till skada.
– Det här var ju bara hår. Jag läste om hästar som fått örat avklippt, då var det här väldigt lindrigt, säger hon.

På fredagsförmiddagen hittade hon två av sina hästar inne i hönshuset.
– Hönshuset är en del av stallet och hästarnas beteshage gränsar mot byggnaden, med en stor dubbeldörr. När jag kom ut så hittade jag dem i hönshuset, med dörren stängd. Då hade de dessutom satt på en vattenkran – det hade troligtvis hästarna gjort själva, de kan lätt ha puttat till den. Men det var som en swimmingpool där inne, så min första tanke var ju att få bort vattnet – jag tänkte inte ens på deras frisyrer, berättar Cecilie, som tror att händelsen inträffat under natten till fredagen.

”Kaos där inne”

Efter att hon fått upp dörrarna och släppt ut hästarna låg fokus på att hitta en pump för att få ut vattnet.
– Det var ju rätt mycket kaos där inne. Min första tanke var att de måste ha fått upp dörren, gått in och att dörren sedan blåst igen eller att en annan häst råkat putta igen den. Jag hade inte en tanke på att det skulle kunna vara någon person som hade gjort detta. Men när jag tittade på hästarna så upptäckte jag att den ena hästens man var helt rakt klippt – det är inte den frisyren de här hästarna brukar ha. Då började jag ana att det här kan de inte ha gjort själva.

Den ena hästen verkar vara klippt med en sax, medan den andra ser ut att ha blivit skuren i manen med kniv.
– Det hängde en kniv i hönshuset och den låg på golvet när jag kom, men å andra sidan låg allt på golvet – det var ju kaos där inne.

Om hästarna själva skulle fixat nya frisyrer borde det finnas hår kvar i hönshuset, eller i hagen. Men Cecilie har inte hittat ett enda hårstrå, trots att hon letat.

Flockens mest sociala hästar

Hästarna är av rasen Irish cob, inte så höga men grova – de båda ligger runt 150 centimeter i mankhöjd. Att det var just de här två hästarna som blivit utsatta förvånar inte Cecilie.
– Det beror antagligen på att de är väldigt lättfångade, det är alltid just de här två som kommer fram och vill gärna vara med på allt som händer. Den ena, den stora, har en mycket mer flikig man och det kan bero på att han är en klumpeduns som inte riktigt vill stå still utan trampar runt, funderar hon.

Hon har polisanmält händelsen, även om hon kanske inte tror att det kommer leda till något.
– Det var lika bra att göra en anmälan, men jag förväntar mig ju inte att de ska ge sig ut och leta. Polisen tyckte att det var en väldigt konstigt händelse, de rubricerar det som hemfridsbrott men även olaga intrång.

Utmaningar på nätet

Det finns flera stall i närheten, och även en ridskola. Cecilie har nu fått höra att det för några veckor sedan inträffade en liknande händelse på ön, då någon fick en svans avklippt på sin häst, bara ett par kilometer från hennes gård.

– Jag känner mig inte direkt rädd, jag är en ganska trygg person överlag, så jag blev nog mest bara väldigt förvånad. När det här får landa ordentligt kanske man känner annorlunda, men det enda jag har gjort hittills är att jag har stängt av hagen så att de inte kan gå intill huset. Om ett tag ska hästarna tillbaka till sin vanliga hage och då går de där jag ser dem.

Hon vill ändå varna andra hästägare, att hålla lite extra uppsikt.
– Det verkar florera olika utmaningar på nätet, det här kanske är något sådant. Ofarligt men förargligt, men det är ju samtidigt dumdristigt – man vet ju aldrig hur andras hästar är och reagerar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden