Avelsnyheter
27 oktober 10:35

Chacoon Blue får dispens för SWB-avel

UndantagHingsten Chacoon Blue har osteochondros i båda bakhasorna och har inte varit godkänd i SWB-avel tidigare. Nu får han en tidsbegränsad dispens från SWB:s hälsoregler.

Chacoon Blue får dispens för SWB-avel
Chacoon Blue har tävlingsmeriter upp till 1,50 med Philip Rüping i sadeln (arkivbild). Foto: Kim C Lundin

Avelsvärderingsnämnden i SWB har fattat beslut om att ge hingsten Chacoon Blue (f-09 e Chacco-Blue-Cartoon) dispens från SWB:s hälsoregler för ett tidsbegränsat godkännande på två år. Chacoon Blue har osteochondros i båda bakhasorna och har därför inte varit godkänd i SWB-avel tidigare.

Dispensbeslutet gäller avkommor födda 2021-2024. Därefter ska en uppföljning göras avseende prestationer och förvärvning hösten/vintern 2023/24. Hälsostatusen hos hingstens avkommor ska också beaktas. Skulle det finnas tecken på försämrad prestation kopplat till hingstens egen/avkommornas ålder eller uppgifter som tyder på hälsoproblem orsakade av osteochondros kommer godkännandet att prövas på nytt. Det meddelar SWB på sin hemsida.

Motivering bakom dispensbeslutet

Exceptionellt goda resultat på bruksprov och goda resultat på tävling ihop med att Chacoon Blues förärvning ser mycket lovande ligger bakom dispensbeslutet. Bland annat fick han det exceptionellt höga resultatet 9,40 i slutbetyg i hoppning och var högst bedömda hingst vid sitt bruksprov i Tyskland 2015. Efter att ha kompletterat bruksprovsresultatet med tävlingsresultat slutgodkändes han i Tyskland 2016. Han har vunnit större unghästtävlingar i Tyskland och har efter det placeringar upp till trestjärnig internationell 1,50- hoppning med Philip Rüping.

De äldsta avkommorna är födda 2016 och förärvningen är hittills mycket lovande. Chacoon Blue har nio godkända söner i Tyskland. Fyra söner till Chacoon Blue startade SWB:s bruksprov 2021, efter att de fått dispens, och alla fyra kunde godkännas på premierad nivå.

Även härstamningen är intressant. Fadern Chacco-Blue är en av världens absolut bästa hopphästförärvare och är bland annat far till OS-guldhästen Explosion W. Chacco-Blue tävlade även själv framgångsrikt under sin livstid och har omkring 50 godkända söner världen över.

Gällande defekten

Det saknas underlag för i vilken utsträckning Chacoon Blue förärver osteochondros och avkommorna är för unga för att det ska gå att uttala sig om vilken hållbarhet de har. Hingstens lovande förärvning och de egna goda meriterna gör att det finns ett intresse för att pröva honom i SWB-avel, förutsatt att både hans egna och avkommornas resultat följs upp inom en begränsad tidsperiod om två år. Då bör det finnas ett bättre underlag med resultat från unghästbedömningar och unghästtävlingar runtom i Europa samtidigt som Chacoon Blue själv haft möjlighet att visa på ytterligare tävlingsprestationer.

Hur vanligt är det att en hingst får dispens på det här viset?
– Det är mycket ovanligt. Bara en handfull hingstar har fått dispens tidigare. Det finns ingen siffra på hur sannolikt det är att han nedärver sitt hälsoproblem. Osteochondros är en defekt som kan bero både på arv och miljö och det är alltid omöjligt att veta i det enskilda fallet vilket som är orsaken, säger Emma Thorén Hellsten, SWB:s avelsledare, till Ridsport.

Läs hela motiveringen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden