Världen
12 mars 2020 17:44

Dutch Masters 2020 avbryts och fler ställer in

InställtPå grund av det nyinförda holländska förbudet mot folksamlingar med mer än 100 personer - avbryts Indoor Brabant i dag. Deltagarna rekommenderas att åka hem omedelbart. ”Jag är i chock” säger ordförande Anky van Grunsven till horses.nl. Även GCT ställer in tävlingar.

Dutch Masters 2020 avbryts och fler ställer in
Henrik von Eckermann är en av många ryttare som tvingas vända tillbaka då Dutch Masters ställs in. Foto: Stefano Grasso/Dirk Caremans, montage

De ekonomiska konsekvenserna för organisationen av att den gigantiska tävlingen tvärt stoppas är ”betydande”, enligt direktör Marcel Hunze.

– Det handlar om mycket pengar. Saker som detta är svåra att försäkra. Men vi har många lojala partners och kommer alla att försöka hitta en lösning så bra vi kan, säger han till horses.nl

Sista världscupkvalet

Förutom The Dutch Masters och Rolex Grand Prix var tävlingarna i ´s-Hertogenbosch arena för det sista världscupkvalet i dressyr, innan finalen i Las Vegas i mitten på april.
På plats finns bland andra dressyrdrottningarna Isabell Werth och Charlotte Dujardin, Helen Langehanenberg och Benjamin Werndl. Flera av världens bästa hoppryttare är också på plats, eller på väg, stjärnor som Daniel Deußer, Marcus Ehning, Christian Ahlmann, Martin Fuchs och Steve Guerdat.
Peder Fredricson och Henrik von Eckermann var på väg men hann vända innan de kom fram. Vad detta innebär för vårens tävlingsplanering är högst osäkert.
– Som för alla får man gå in i ett vänteläge, konstaterar Lisen Bratt Fredricson.

Tusentals påverkas

Styrelseordförande Anky van Grunsven uppger till sajten att hon är chockad. Hela organisationen har varit under stark press de senaste dagarna och ständigt vägt vilket beslut som varit det rätta att ta för tävlingen. När beslutet väl var taget att köra var alla inblandade inställda på att allt skulle gå bra, även om de tvingats ta beslutet att genomföra tävlingen utan publik.

– Och då kommer beskedet att vi måste avbryta. Jag frös till is, säger Anky van Grunsven.

Direktör Marcel Hunze vittnar om tusentals människor som varit och är involverade i organisationen av tävlingarna.
– De bor alla här och ett sådant här besked är en enorm besvikelse, säger han till horses.nl.
Men de som jobbat med tävlingarna har mött stor empati, både från hästmänniskor men också från allmänheten. Människor som köpt biljetter men inte fick komma har ryckt på axlarna och sagt att det inte gör något och att de får komma tillbaka nästa år i stället. Likadant har det låtit från sponsorernas håll.

GCT ställer in tre tävlingar

Under torsdagseftermiddagen kom även beskedet att GCT ställer in sin planerade tävlingar i Mexico city, Miami och Shanghai i mars, april och maj. Enligt arrangören ska tävlingarna arrangeras senare, några datum är dock inte satta ännu.

Peder Fredricson berättar för SVT Sport att han inte tänkte delta i GCT-tävlingarna i Mexico och Miami. ”De tävlingar jag hade inplanerade är inställda så tills vidare stannar jag hemma och följer utvecklingen” skriver Fredricson i ett sms till SVT Sport.

På torsdagkvällen meddelade arrangören av den internationella Z-Tour i Lanaken, Belgien, att även de ställer in. Touren skulle gått under tre helger i slutet av mars och i april. Skälet är även där risken för coronavirusets spridning.
”Som en försiktighetsåtgärd vill vi undvika att föra samman så många människor från olika länder och beklagar att vi tvingas stoppa hela evenemanget.” skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Tysk stortävling i riskzonen

Det stora utomhusevenemanget Horses & Dreams hos Hof Kasselmann i Hagen, Tyskland är också i fara uppger den tyska tidningen St.Georg. I alla fall räknar arrangören med att den inte kommer att kunna genomföras på samma sätt som tidigare. Många av de personer som deltar i tävlingsplaneringen befinner sig fortfarande i Wellington, Florida.

Efter planerad återkomst under den kommande veckan kommer ett beslut att fattas om ett nytt koncept för det stora evenemanget. Planen är fortfarande att BEMER Riders Tour och de första kvalifikationerna för Nürnberger Burg-Pokal och Louisdor-Preis ska genomföras i Hagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden