Krönika
24 augusti 2018 12:21

Christel Behrmann: ”Europa kommer starkt till VM”

Krönika Det blev ungefär som vi trodde när Henrik Ankarcrona presenterade sitt svenska hopplag. Men bara ungefär. Det skriver Ridsports Christel Behrmann i en krönika.

Christel Behrmann: ”Europa kommer starkt till VM”
Christel Behrmann, krönikör på Ridsport. Foto: Roland Thunholm

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson var givna. Men Fredrik Jönsson? Det oddset var ganska högt, inte många hade trott att han och hans Cold Play skulle få biljett till Tryon, som ordinarie i laget. Men Fredriks stabila säsong och hästens utveckling har talat för sig själv.

Ankarcrona dröjde med att offentliggöra vem som skulle få åka med som reserv. Till slut kom beskedet, Stephanie Holmén. Jag hade satt en tia på att Ankarcrona skulle välja Rolf-Göran Bengtsson. Naturligtvis grundat på RGB:s enorma erfarenhet och allt det han kunde gett sina lagkamrater på plats, ungefär samma roll som han hade vid EM i Göteborg i fjol. Men uppenbarligen tycker inte RGB att hans hästar är på mästerskapsnivå än.

Uppenbarligen tycker inte RGB att hans hästar är på mästerskapsnivå än.

Christel Behrmann

Vinsten i att välja Stephanie Holmén kan bli stor. Hon har med bland annat världscupseger och placeringar i stora Grand Prix bevisat sin ridstyrka, och tack vare sin arbetsplats Grevlundagården har hon alla möjligheter att även framledes få tillgång till mycket bra hästar. Även om Steffi får nöja sig med att hoppa kringklasser med Flip’s Little Sparrow i Tryon finns där enormt mycket att lära för en 27-åring med ambitioner. Stora tävlingar är en sak, att få vara med på plats, få vara en bland de andra, i ett mästerskap, det ger så mycket mer.

Anmälningarna till VM är intressant läsning. Inte minst den irländska listan. De regerande Europamästarna tar bort både Denis Lynch och Bertram Allen och kompletterar Shane Sweetnam och Cian O’Connor med Darragh Kenny och, glädjande nog, Paul O’Shea, som under många år arbetade hos bland andra Maria Gretzer. EM-bronslaget Schweiz byter också halva manskapet, Nadja Peter Steiner och Romain Duguet ersätts av Paul Estermann och Henrik von Eckermanns flickvän Janika Sprunger. Martin Fuchs och Steve Guerdat blir kvar.

Belgarna har ju gjort succé i Nations Cup och gör bara en ändring sedan EM när Nicola Phillippaerts ersätter Jerome Guery.

Tyskar och nederländare är alltid intressanta. Marcus Ehning, Laura Klaphake och Maurice Tebbel finns kvar medan Simone Blum ersätter Philipp Weishaupt. Det nederländska laget är också till tre fjärdedelar detsamma som i Göteborg förutom att Frank Schuttert ersätter Ruben Romp.

Europa kommer starkt till VM, men USA och Kanada kommer att sälja sig dyrt.

Detta är en krönika, en personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 16/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden