Hoppning
4 mars 14:35

Clooney – tandlös talang kan ta medalj i OS

På voltenTrots en udda exteriör och inga framtänder i överkäken levererar Clooney på topp och är regerande Europamästare. Martin Fuchs satsar nu på OS i Tokyo, och målet är att göra det som ytterst få ekipage klarar av - att vara på pallen i samtliga mästerskap.

Clooney – tandlös talang kan ta medalj i OS
Clooney saknar framtänder i överkäken, men det hindrar honom inte från att leverera på topp. Foto: Roland Thunholm

Clooney har inga framtänder i överkäken. Men det ska inte ha påverkat vare sig hans förmåga att hoppa eller att äta. Tvärtom ska valacken alltid haft lätt att bli lite rund om magen. Clooney har också lite karprygg.

Clooney inledde sin internationella tävlingskarriär som 7-åring med tyska Jana Wargers i sadeln. Ekipaget avslutade sin tid tillsammans med en sjätteplats i finalen av unghäst-VM i Zangersheide. Därefter förvärvades skimmeln av Marin Fuchs.  När Martins förstahäst blev skadad 2014 fick Clooney förtroendet att starta schweiziska mästerskapet och vann.

Martin-fuchs-arevarva-1-190825-rt
Martin Fuchs och Clooney vann EM i Rotterdam 2019. Foto: Roland Thunholm

Medaljer och storsegrar

Clooney och Martin Fuchs har haft otroliga framgångar de senaste åren. EM-guld i Rotterdam 2019, silver i världscupfinalen 2019, VM-silver i Tryon 2018. EM-brons i lag både 2015 och 2017. Dessutom ett antal stora segrar i världscupen och i vintras blev det också seger i Rolex Grand Prix i Genève.

2016 var ekipaget ytterst nära att vinna Aachens Grand Prix. Men ett oväntat stopp på sista hindret grusade planerna. Martin erkänner att det var en stor besvikelse, men ändrade därefter träningsupplägget för valacken.

Opererad för kolik

I april 2018 fick Clooney akut opereras för kolik. Valacken var illa däran men klarade sig. Teamet jobbade hårt för att få honom i form med förhoppning om att få honom klar till höstens VM. Han leddes tre-fyra timmar om dagen för bygga upp fysiken. I mitten av juli 2018 var han tillbaka på tävlingsbanan igen.

Martin-fuchs-clooney1-170822-rt-2
Nu siktar Martin Fuchs mot OS med Clooney. Foto: Roland Thunholm

Siktar mot OS

Med en individuell medalj i OS skulle Martin Fuchs och Clooney göra något som ytterst få ekipage har klarat av – att vara på pallen i samtliga mästerskap. Siktet är därför inställt på Tokyo och årets planering går därför ut på att ha valacken i toppform till mästerskapet.

Martin-fuchs-clooney-3-190825-rt
Martin Fuchs och Clooney. Foto: Roland Thunholm

Bättre än pappa

Pappa Cornet Obolensky hade stora framgångar som tävlingshäst med Marko Kutscher i sadeln, men ligger steget efter Clooney. Cornet Obolensky har ett EM-guld i lag 2011, en OS-start och två världscupfinaler i bagaget.

Fakta

Clooney

  • Född: 3 mars 2006 hos Bernd Richter, Tyskland.
  • Härstamning: e Cornet Obolensky u Fraulein vom Moor e Ferragamo.
  • Stambok: Westfalen
  • Färg: Skimmel.
  • Ägare: Luigi Baleri.
  • Meriter: På pallen tre mästerskap i rad (silver VM, silver Världscupfinalen, guld EM)

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden