Fälttävlan
25 augusti 2019 17:33

Coachar dotterns EM-satsning – vann SM i fälttävlan

Svenska mästareDet var ovisst in i det sista vem som skulle ta hem senior-SM i fälttävlan. Men när ledaren Katrin Norling fick ett stopp stod Henrik Adnervik som vinnare. ”Det var lite oväntat, men jag förstod att en bra terräng kunde räcka långt", sade han efter målgång.

Coachar dotterns EM-satsning – vann SM i fälttävlan
Henrik Adnervik och Empero vann senior-SM i fälttävlan. Foto: Pernilla Hägg

När fem ekipage återstod var allt fortfarande öppet, och det var många som hade guldvittring. När ledaren Katrin Norling som sista ryttare ut fick ett stopp i nedhoppet till andra vattenhindret, stod det klart att guldet gick till Henrik Adnervik och Empero (SWB val f 2008 e Empire – Flemmingh uppf Agneta Lembke/Irebast Ab äg Henrik Adnervik) fram som segrare, efter en terräng felfri på hinder och med 3.6 straff för tiden. Han slutade på totalt 37.1 straff.

Första egna SM-titeln

− Det är en jättefin bana och jag red här i fjol, men då fick jag ett stopp på kvarnarna, säger Henrik Adnervik och syftar på de två husen med små kvarnar i en liten damm bredvid sig, där många ekipage främst i den 2* klassen stötte på patrull även i år.
− I år hade jag inga problem där. Det är en fantastiskt fin bana här på Segersjö, med hög standard.  Det är kul att ha en sådan bana i Sverige, säger Henrik Adnervik, som är mitt uppe i en EM-satsning – gällande dottern Ebba, som i detta nu gör sig redo för EM i Luhmühlen.

− Jag har ingen egen SM-titel, men har varit med om att ta lagsilver med Dagstorpsorten. Det här var väldigt roligt, särskilt med tanke på att det fanns många väldigt duktiga i startfältet, säger Henrik Adnervik.

Aminda Ingulfson Rozie-9438
Silver i senior-SM gick till Aminda Ingulfson och Hot Cup vh. Foto: Pernilla Hägg

Silvermedaljen gick till Aminda Ingulfson och Hot Cup vh (SWB f 2009 e Blue Hors Hotline – Corrado Wl 919 uppf Västra Hoby Stuteri Ab äg Aminda Ingulfson), med 43.4 i straff och bara tidsfel i terrängen.
Bronsmedaljör blev Jonna Britse och Quattrino (SWB f 2005 Quite Easy – Guido uppf Eskil Assarsson äg Jonna Britse), med 45,2 straff, varav 5.2 för tidsfel i terrängen.

Jonna Britse Quattrino-0110
Jonna Britse och Quattrino, bronsmedaljörer i SM. Foto: Pernilla Hägg

Halva startfältet föll bort

Den trestjärniga terrängbanan blev ordentligt utslagsgivande, och bara halva startfältet tog sig i mål över banan på drygt 3,4 km med 25 hinder och 33 språng, som Eric Winter designat och Pro Eventing byggt. Det första vattenhindret med det klassiska huset ledde till problem för många ekipage, och för flera tog tävlingen slut just där. Stoppen kom även senare på banan, och några ryttare ramlade av men alla avfallningar slutade väl.

Seniormedaljörer-0957
Henrik Adnervik, Amanda Ingulfson och Jonna Britse, medaljtrion i senior-SM i fälttävlan. Foto: Pernilla Hägg

Vann även klassen

SM-vinnaren Henrik Adnervik vann även den trestjärniga klassen där SM för seniorer och Young riders ingick. Tvåa kom norska Marthe Hagen Haugen och Caramelle medan tredjeplatsen gick till silvermedaljören Aminda Ingulfson.

I klassen avgjordes också YRSM i fälttävlan, där Alice Andersen red hem segern med Amanda Sternberg på andra plats medan Saga Suovanen red hem bronset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden