Avelsnyheter
15 november 2018 11:22
Ridsportplus

Conde Nord såld – siktet ställt mot unghäst-VM

Svensk-amerikansk affär

Gunnarlundas 5-åriga godkända hingst Conde Nord är såld till den amerikanska dressyrryttaren Lauren Asher och för honom väntar nu ett liv med somrar i Holland och vintrar i Florida. Redan nu är hingsten i värmen.
– Conde Nord fick följa med till Florida så att vi kan träna inför unghäst-VM, berättar Lauren Asher från Wellington.

Conde Nord såld – siktet ställt mot unghäst-VM
Conde Nord spenderar vintern i värmen med sin nya ägare Lauren Asher. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Conde Nord (f -13 e Charmeur-Hohenstein, uppf Vibeke Björn Rasmussen) godkändes 2017 och har gått som en raket genom de svenska unghästklasserna med höga placeringar under sin tidigare ryttare Jacob Nørby Sørensen, beridare hos Patricia Florin Laustsen och Bjarke Laustsen på deras gård Gunnarlunda i Skåne.

  Dit kom Lauren Asher för att leta en yngre häst som hon kunde förbereda för ett deltagande i unghäst-VM i dressyr.
  – En 5-åring var egentligen inte vad jag sökte, en 4-åring hade varit perfekt. Men så visade de Conde Nord för mig – jag älskar svarta hingstar – och hjärtat började banka, skrattar Lauren, som också äger den danska kolsvarta godkände hingsten De Noir.

  Han var helt underbar att sitta på, jag ville aldrig kliva av.

  Känslan höll i sig när hon satt upp och provred.
  – Man kan hitta en massa vackra dressyrhästar som rör sig fantastiskt, men att hitta en som älskar att arbeta och vara dig till lags på samma sätt som Conde Nord är inte lika lätt. Han var helt underbar att sitta på, jag ville aldrig kliva av. Och han rörde sig fantastiskt. Teamet runt honom har verkligen gjort ett superjobb. När jag provred honom andra dagen tror jag egentligen att han var ganska trött men han var ändå så himla arbetsvillig och bara jobbade på.

  Ridsport
  Conde Nord 1347  med Jacob Nørby Sørensen Foto: Roland Thunholm

  Tillbringar vintrarna i Florida

  Så det fick bli en 5-åring i alla fall. Men siktet är fortfarande ställt mot unghäst-VM i holländska Ermelo i augusti nästa år.
  – Jag har aldrig tävlat på unghäst-VM tidigare men tycker verkligen att det vore roligt om Conde Nord och jag kunde komma med där.

  Lauren Asher tillbringar somrarna i Holland där hennes tränare Chris von Martels också finns, men till vintern flyger hon över med ett gäng hästar till familjens gård i Wellington, Florida.
  – Då har jag normalt några unghästar med mig också för träning och försäljning på den amerikanska marknaden. Och nu fick Conde Nord följa med så att vi kan träna inför unghäst-VM. Han står fortfarande i karantän men får snart komma till mitt stall.

  Köper 5-10 föl varje år

  Lauren älskar hingstar, och hon har börjat samla på sig flera stycken. Förutom Conde Nord och De Noir äger hon också den storvuxne Vincent Maranello (e BH Zack-BH Future Cup) inköpt från Helgstrand Dressage.
  – Det är så sorgligt att jag tvingades kastrera honom men han mådde verkligen inte bra som hingst.

  Conde Nord däremot ska få fortsätta sitt liv som hingst.
  – Ja, absolut, jag vill fortsätta erbjuda honom till avel och kan även tänka mig att ta honom till Sverige någon period under sommaren om intresset finns.

  Jag vill fortsätta erbjuda honom till avel.

  Lauren köper själv in mellan 5-10 föl varje år, som får växa upp i Tyskland.
  – Jag köper förstås gärna föl efter mina egna hingstar, erkänner hon skrattande.
  – Men inte bara, jag har köpt föl efter bland annat Don Deluxe, Franklin och Blue Hors Fifty Cent också.

  Hopphäst i stallet

  22-åriga Lauren är redan väl bevandrad i olika härstamningar.
  – Jag har alltid varit intresserad av härstamningar och att hitta unga lovande hästar som jag sen får utbilda och förvandla till stjärnor. Och dessutom har jag turen att vara omgiven av väldigt goda rådgivare som hjälper mig.

  Lauren berättar om en häst hon äger som inte har den härstamning man kanske förväntar sig.
  – Jag har hittat en häst som är efter Hicksted White, som i sin tur är efter Eric Lamazes OS-vinnare Hickstead. Som den rör sig, det är helt otroligt! Jag tror att det är bra att få in lite hoppgener i dressyrhästarna och den här hästen tror jag stenhårt på, trots att det är noll dressyr i mödernet också.

  Teamet på Gunnarlunda är glada över försäljningen av Conde Nord, men också att deras andra framgångsrika unghingst Gammelenggårds Zappa nu är på banan igen efter en skada.

 Planen är att kvala till unghäst-VM, men inte att bli uttagen för Sverige – Patricia Florin Laustsen berättar mer om varför i en intervju. Läs hela artikeln här (länk).

  Lamaze Eric-hickstead2 101006
  Eric Lamaze på Hickstead – farfar till en av Lauren Ashers dressyrhästar. Foto: Roland Thunholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden