Sport
24 februari 2017 08:00
Ridsportplus

Cornelia vill göra det svåra lättare i Scandinavium

Cornelia Rylén är en av de U25-ryttare som rider internationellt i Scandinavium. Hon gör det med en häst hon nog snart tar farväl av och hon gör gärna det svåra lättare – så lätt det nu går på ett femstjärnigt världscupmeeting…

Cornelia vill göra det svåra lättare i Scandinavium
Cornelia Rylén är redo att köra i Scandinavium.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fem U25-ryttare har genom Lövsta Future Challenge kvalat sig hela vägen fram till Gothenburg Horse Show. De får rida alla internationella klasser med undantag för världscupen.
– Det är lika bra det – då behöver jag inte ens fundera på att det skulle kunna hända, säger Cornelia Rylén, 22, och skrattar.

Hon rider Seraton HB (val, f 2004, e Sanford-Jolly Groom XX) i Göteborg och mycket möjligt är det deras sista tävling i Sverige. Planen är att Seraton ska säljas snart, men Cornelia hoppas att de hinner hoppa nästa tävling i belgiska Lanaken innan de skiljs åt.

Lugnt med bara en häst med
Tillsammans med U25-orna Rebecca Hallberg Fischer, Alexandra Eriksson, Malin Carlbäck och Evelina Tovek känner nu Cornelia på den internationella hetluften i fyra dagar. Den tidigare bronsmedaljören på YR-SM har ridit i Scandinavium som young rider en gång innan och konstaterar att hon bara älskar att vara här.

Är det någon skillnad på att vara här som senior, bortsett från klasserna?
– Ja, nu får jag köra mitt eget race. Vi har något möte inbokat, men annat var det som young rider. Då skulle man vara på olika platser vid speciella tider, men nu får man göra mer som man vill. Det är lite av semester här med bara en häst och med föräldrarna med som hästägare, så vi har det väldigt bra och lugnt.


Scandinaviumekipaget in action utomhus. Foto: Roland Thunholm

I veckan delar Cornelia framhoppningsbana med allehanda hoppkändisar och världscupryttare, men det är inget som bekommer henne.
– Nja, jag har inte tid att titta på dem när jag rider fram ändå.
Sitt uppdrag för helgen har hon klart för sig: Att ge Seraton en så bra upplevelse som möjligt och dessutom gärna ha roligt på kuppen. Hon har fått välja fritt mellan meetingets klasser, men istället för att falla för en eventuell frestelse att se hur långt det här kan bära har hon i första hand valt snäppet lägre klasser med en start i gårdagens 1,40 på 0+4 fel som inledning.

– Jag vill att det ska gå bra som möjligt här och vill skapa rätt förutsättningar för det. Det här är jättestort ändå och därför gör jag det så lätt som det nu är möjligt, säger Cornelia och tillägger att upplägget med lite lägre höjder kan vara bra för Seraton som hoppade en rad stora klasser 2016.

Stor med smidig
Hon beskriver Seraton som stor (1,83) men smidig som en katt och hennes bästa speedhäst. Att de kan hoppa högt och vinna har de bevisat förr under sina starter upp till 1,55. På SM i höstas drämde de till med seger i första rundan och Cornelia kvalade två hästar till finalen.
– Jag körde på och så blev det så. Det blir inte så mycket bättre om jag rider långsamt och har man en häst på över 1,80 kan man ta bort något galoppsprång. Det känns bra att ha det där SM-resultatet i ryggen och veta att vi kan.

Att köra på är planen även för GHS och Cornelia får det återigen att låta ganska lätt, även om hon är väl medveten om utmaningen som väntar under de internationella klasserna och ett av sina största tävlingsäventyr hittills. Den stora arenan och Peter Lundströms banor lär ge både henne och de andra U25-ekipagen en hel nyttiga erfarenheter.
Vad betyder en sådan här U25-chans för dig och de fyra andra som får rida på GHS?
– Att komma hit som senior är så jäkla tufft, så det är en fantastisk möjlighet att rida här som U25. Det är ett stort steg upp annars och det borde skapas fler möjligheter som denna. Det finns många duktiga, så fem U25-ryttare är faktiskt lite snålt haha…

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden