Världen
1 september 2020 16:35
Ridsportplus

Coronalarm stoppade tävling – svensk ryttare drabbad

CoronasmittanAtt tävla internationellt är i högsta grad osäkert just nu. Det fick svenska hoppryttaren Frida Berggren erfara när hon skulle tävla i Spanien i helgen. Några ryttare testades positivt för Covid-19 och tävlingen blåstes av. ”Det blev en dyr helg med lång resa utan att få tävla som planerat” säger Frida Berggren, som har sin verksamhet i Holland.

Coronalarm stoppade tävling – svensk ryttare drabbad
Frida Berggren fick lämna Spanien när touren blåstes av. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i Gijón i norra Spanien som den 2* hopptävlingen arrangerades. Frida Berggren tävlade ett par hästar i de lägre klasserna under första tävlingshelgen hon var där, men när fas två av tävlingarna skulle dra i gång blåstes de i stället av.
− Det var några unga ryttare som för skojs skull tog ett coronatest precis vid entrén till tävlingarna. De testade positivt, och det blev ett himla liv. Fyra av deras kompisar testades också, och även de var positiva, berättar Frida Berggren, som har sin verksamhet i Eindhoven i Holland.
− De vågade inget annat än att ställa in tävlingen och vi fick återvända hem igen.

Frida Berggren 2 Klar
Frida Berggren driver hoppstall i Holland.

Den svenska hoppryttaren tävlade ett par yngre hästar på touren förra helgen, men när de mer rutinerade hästarna skulle ta över i de högre klasserna blåstes tävlingen av, och Frida Berggren fick rulla hemåt igen.
− Nu är min plan att stanna hemma och tävla i närheten. Jag vill inte råka ut för det igen, att åka långt för att hoppa en tour, och den plötsligt blir inställd.

Krav på munskydd i stallet

Frida Berggren kan konstatera att olika länder hanterar ridsporttävlingar på olika sätt. I Spanien är det fritt fram för publik, och det var också mycket människor på touren i Gijón så länge den pågick.
Men det är å andra sidan krav på munskydd så fort du rör dig på allmänna platser.
− De är stränga med att den regeln följs. Även när du är i stallet ska du ha munskydd på, berättar Frida Berggren, som gjorde andra iakttagelser på den spanska tävlingen.
−  Varannan toalett var avstängd, men det betydde ju bara att belastningen på de öppna toaletterna blev större. Och jag såg inte att de städades så ofta.

Oro för andra vågen

På tävlingar i Holland är det publikfritt, precis som i Sverige.
−  Det är svårt att få veta vad som gäller i olika länder, och jag undrar om inte Sverige valt den vettigaste vägen, att inte ha någon total nedstängning.
− Nu pratas det mycket om andra vågen, och jag är rädd att det kan påverka inomhustävlingarna, säger Frida.

Svårt att ge råd

Svenska ryttare som vill tävla internationellt åker på eget ansvar.
− Det är svårt att råda ryttare hur de ska göra. Jag försöker följa med i de olika ländernas regler, vad som gäller för inresa och eventuell karantän, men det är inte lätt eftersom det ändrar sig hela tiden, säger Annika Ersgård, elitsamordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundets kansli.

Det oklara läget innebär att Sverige så här långt har avstått från att skicka lag till internationella tävlingar.
− I slutet av september är det en laghoppning för unga ryttare i Opglabbeek, Belgien, men vi vet inte ännu om vi kommer att skicka något lag. Det är ett stort ansvar att skicka iväg ryttare.
− Som det är nu kan vi inte planera för längre tid än kanske två veckor, säger Annika Ersgård som inte vågar säga något om den kommande inomhussäsongen internationellt.
− Det är nog ingen som vet hur det kommer att bli.

Säljer hästar via telefon

Frida Berggrens verksamhet är till stor del baserad på hästförsäljning, och den har ändå rullat på bra under coronapandemin.
− Jag säljer flera hästar per telefon nu än tidigare, eftersom kunderna har svårt att komma hit. Det går bra, eftersom de flesta av mina kunder har köpt av mig förut, så jag vet vad de letar efter.
− När det gäller nya kunder ber jag dem skicka en video när de rider, liksom önskemål om vilken typ av häst de letar efter, säger Frida Berggren som också har en svensk samarbetspartner i Stall Karupslund.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden