Världen
31 januari 2020 22:18

Coronaviruset kan hota OS i Tokyo

Globalt nödlägeInternationella olympiska kommittén gick under torsdagen ut med ett uttalande angående coronaviruset och OS i Tokyo – och nu har FEI också gjort ett uttalande där alla nationella ridsportförbund uppmanas att hålla sig på tå kring smittspridningen. Hittills har 14 fall av coronaviruset bekräftats i Japan.

Coronaviruset kan hota OS i Tokyo
Huruvida OS i Tokyo verkligen är hotat återstår att se. Foto: Getty Images/iStockphoto

Internationella olympiska kommittén, IOK, gick under torsdagen ut med ett uttalande angående coronaviruset och OS i Tokyo. Åtgärder mot smittsamma sjukdomar är en viktig del av planeringen inför säkerheten kring OS, lyder det bland annat.

Under fredagen gjorde även FEI ett uttalande med hänsyn till det globala nödläge som utlysts av världshälsoorganisationen, WHO. I uttalandet uppmanas alla nationella ridsportförbund, tävlingsarrangörer, andra aktörer och FEI-personal att hålla sig uppdaterade kring coronaviruset – samt följa råden från WHO.

Utbrottet av coronaviruset startade i kinesiska Wuhan, men har nu spridits till ett flertal andra länder, vilket både har lett till reserestriktioner och att stora ridsportevent som Asia Horse Week och Longines Masters i Hongkong har ställts in, skriver FEI i sitt uttalande.

FEI meddelar att man följer händelseutvecklingen noga i dialog med WHO och internationella olympiska kommittén samt deras medicinska experter.

Kritiska röster i Japan

Hittills har 14 personer bekräftats vara smittade med coronaviruset i Japan, där ett av de senaste fallen var i huvudstaden Tokyo. Myndigheterna i Japan diskuterar för närvarande olika typer av åtgärder så som karantän och inreseförbud. Samtidigt är tonläget på sociala medier högt, där kritiska röster menar att japanska myndigheter är mer fokuserade på de kommande olympiska spelen och på att undvika politiska skandaler, än på själva smittspridningen. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Internationella olympiska kommittén uttryckte också i sitt uttalande att man har en nära dialog med WHO och IOK:s medicinska experter för att säkerställa att OS kan genomföras på ett säkert sätt. IOK har redan flyttat en del av OS-kvaltävlingarna från Kina, där coronaviruset tog sin början. Detta enligt Nippon TV News 24 Japan.

FEI ansluter sig även till de officiella rekommendationerna gällande coronaviruset:

  • Undvik att resa till Kina om det inte är absolut nödvändigt.
  • Undvik nära kontakt med personer som lider av akuta luftvägsinfektioner.
  • Var noga med den personliga hygienen och tvätta händerna ofta, särskilt efter direktkontakt med sjuka personer och deras omgivning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden