Nyheter
3 mars 2020 16:03

Coronaviruset kan påverka både OS och Toscana Tour

CoronasmittanEuropa har fått ett eget epicentrum för coronasmittan i Italien och det har ryktats om att Toscana Tour ska ställas in. Ett antal stora idrottsevenemang har redan fått stryka på foten och frågan är om OS är i fara. Senaste budet som kom under tisdagen är att Japans OS-minister öppnar för att spelen kan skjutas upp. Ridsport reder ut vad som händer med både Arezzo och OS.

Coronaviruset kan påverka både OS och Toscana Tour
Invigningen av OS i Tokyo är planerad till den 24 juli. Foto: Voyata/iStock

Japans OS-minister Seiko Hashimoto meddelade under tisdagen att OS-kontraktet medger en uppskjutning av OS i Tokyo med hänsyn till oron kring coronaviruset.
– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att spelen kan hållas som planerat, tillade hon samtidigt.
Det rapporterar BBC.

– Inget nytt har egentligen hänt, mer än att hon pekar på att det finns möjlighet att skjuta fram spelen till senare i år om det skulle behövas. Hon har fått en juridisk fråga och svarat att i det avtal som finns mellan OS-arrangören och IOK så finns möjligheten att skjuta upp spelen till någon gång under 2020. Vad som krävs för att spelen ska flyttas är dock oklart, säger Lars Markusson, mediechef för SOK, Sveriges olympiska kommitté, till Ridsport.
– De signaler vi har fått från IOK är att planeringen än så länge fortskrider mot att spelen ska hållas då det är sagt.

Lyssnar på experterna

–  Vi som organisation följer alla råd vi får och vi har varit i kontakt med smittskyddet sedan slutet av januari. Det är ett globalt nödläge som har utlysts av WHO och det är viktigt att vi lyssnar på de rekommendationer vi får från experterna. Vi har fått mycket information längs vägen och är trygga i hur läget ser ut, fortsätter Lars Markusson.

Lars Markusson får stöd av Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet. Alla signaler som kommer till förbundet från berörda parter är att OS-förberedelserna fortsätter som innan, samtidigt som det råder stor vaksamhet kring hur smittläget utvecklas.
– Vi kommer alla att gå i takt kring det här, ett steg i taget. Men än så länge tågar vi mot Tokyo, säger Andrea Barth.

En rad idrottsevenemang har ställts in, främst i Asien, bland annat inomhus-VM i friidrott i Nanjing samt Longines Masters i Hongkong och Asia Horse Week. I helgen tilläts endast elitlöparna springa Tokyo Marathon på grund av rädslan för coronaviruset – och gatorna ekade tomma när 300 löpare sprang genom mångmiljonstaden som i vanliga fall brukar heja fram i storleksordningen 35 000 löpare.

”Finns inga smittade i Arezzo”

Vad som kommer att hända med de LGCT-tävlingar som är planerade att gå i Shanghai och även Rom, i och med det eskalerande smittläget i Italien är det ingen som vet. Om mindre än två veckor drar Toscana Tour igång i Arezzo och här har det ryktats att stortävlingen, som sträcker sig över fyra veckor från den 16 mars till den 12 april, ska ställas in.

Ridsport har varit i kontakt med tävlingsarrangören Arezzo Equestrian Centre och ”än så länge” är dock planen att Toscana Tour ska genomföras som vanligt.
– Arezzo ligger närmare 50 mil från de mest smittdrabbade områdena i Italien och förberedelserna inför tävlingen pågår som vanligt. I Arezzo finns det inga smittade och allt är som vanligt, säger man på kansliet på Arezzo Equestrian Centre till Ridsport.
– Mellan 900 och 1 000 hästar från hela Europa, inklusive Sverige, är anmälda till tävlingens första vecka. Det är cirka 100 hästar färre än det brukar vara, men i övrigt märks inget minskat intresse för tävlingen.

Går ut med smittskyddsråd

På Svenska Ridsportförbundet har man dock sett att något färre än vanligt är anmälda till Toscana Tour, men huruvida folk väljer att åka eller inte är deras ensak, menar Andrea Barth. Svenska Ridsportförbundet har nyligen tillsatt en förbundsläkare, Margareta Rödén, vilket Andrea Barth ser som en stor tillgång i de här frågorna.
– Vi kommer inte att avråda eller tillstyrka att man ska åka hit eller dit, det är avgöranden som ryttarna själva får göra – så länge Folkhälsomyndigheten inte säger något annat. Det vi gör nu är att gå ut med information kring smittskydd, ungefär som vi gör när det gäller smittor bland hästar. I övrigt gäller det för alla att vara aktiva och hålla sig uppdaterade kring smittläget, säger hon.

Pontus Westergren är en av de svenska ryttare som har anmält till Toscana Tour. Han befinner sig just nu på Sunshine Tour i spanska Vejer de la Frontera
– Vi har inte bestämt oss ännu. Vi har en vecka kvar här och ska egentligen åka till Italien sedan, men vi avvaktar ett tag till, säger sambon Suzanne Sjögren.
– Vi är mest oroliga över att det kommer nya besked när vi väl är på plats i Italien – och att vi därmed inte kommer hem, avslutar hon.

Smittskyddsinfo från Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden