Sverige
25 januari 14:59

Coronaviruset stänger stall i Dalsland

SmittaDet fruktade coronaviruset kan även drabba hästar, men är då av ett annat slag än det som är dödligt för människor. Just nu är flera ridanläggningar i Dalsland stängda på grund av ekvint coronavirus och närliggande klubbar har vidtagit åtgärder för att förhindra smitta. Här kan du se ett SVT-klipp där Gittan Gröndahl, veterinär på SVA, förklarar vad det handlar om.

Coronaviruset stänger stall i Dalsland
Oftast blir hästar som drabbas av kvint coronavirus friska av sig själva, men de kan även drabbas av allvarliga sekundära sjukdomar. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Ridklubbarna i Bengtsfors och Dals-Ed drabbades i mitten av januari av coronavirus och flera ridanläggningar i Dalsland är just nu stängda för utomstående hästar. Totalt är det frågan om fem hästar som insjuknat och visat positiva svar vid provtagning.

Ridskoleleverna samt andra aktiva uppmanas att byta kläder samt desinficera skor om de vistas i flera stall. Även ridklubben i närliggande Mellerud uppmanar till klädbyte och skodesinfektion.

Klubbarna i Åmål och Färgelanda hade coronavirus förra året och har vidtagit samma försiktighetsåtgärder i förebyggande syfte, men har inte stängt sina anläggningar, enligt SVT som var först med nyheten.

Symptom som liknar kolik

Trötthet, dålig aptit och feber upp till 41 grader är några av de ospecifika symptomen vid så kallat ekvint coronavirus. En av fyra drabbade hästar får även kolikliknande symptom med både lös avföring och förstoppning. Hur vanligt ekvint coronavirus är bland hästar i Sverige vet man inte, då det är först på senare år som viruset har kunnat analyseras. Detta enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Sjukdomen är heller inte anmälningspliktig.

Värt att notera är dock att det coronavirus som hästar får inte är av samma sort som den dödliga variant som drabbar människor. Gittan Gröndahl, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, förklarar i SVT-klippet här under vad skillnaden är mellan det mänskliga coronaviruset och det som drabbar hästar.

Se nyhetsklippet med Gittan Gröndahl här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden