Hoppning
15 juli 2023 11:52
Ridsportplus

Crusader Ice-avkommor toppade 5-årsfinalen

FHS 2023Sandra Skytt hade den otacksamma uppgiften att gå ut först av de 13 som tagit sig till omhoppning i 5-årsfinalen. Men det, och att de unga hästarna nu gjorde debut på Falsterbos stora gräsbana, var inget som bekom vinnaren HBJ Viva la Thunder.

Crusader Ice-avkommor toppade 5-årsfinalen
Sandra Skytt vinner 5-årsfinalen med Viva la Thunder. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var bara felfritt som gällde för att ta sig till finalen i Folksam Open för de 5-åriga hopphästarna. Startfältet innehöll från början 120 hästar men efter måndagen och tisdagens två semifinaler – som reds på Falsterbobanan i 1,20 och 1,25 – hade ett finalfält på 29 hästar vaskats fram.

Idag bestod utmaningen av final inne på stora gräsbanan med hinder på 1,25. Dessutom väntade en omhoppning för de felfria, som blev 13 stycken.

Sandra Skytt, före detta Carlsson, är rutinerad unghästryttare och har flera hästar med i Falsterbo. HBJ Viva la Thunder (SWB val f -18, e Crusader Ice-Verdi, uppf Alexandra & Pia Prahl, äg Johlin LoS i Gölsebo AB, Carina Manestam, Anna Björklund) var Sandras enda häst till start i 5-årsklassen men fuxvalacken – ett spontanköp på Elitfölauktionen 2018 som gick final i Breeders som 4-åring – visade sig vara en riktig vinnare.

Hon gick ut först av alla i omhoppningen, ett startnummer som inte brukar vara särskilt populärt. Men för Sandra passade det perfekt.
– Jag gick in och gjorde min runda. Min och hästens, vad jag ansåg att vi klarade av. Men jag fick bra lägen till hindren, inte så mycket väntalägen. Så då safeade jag lite till kombinationen.

Sandra Skytt Viva La Thunder 2 230715 Rt
Viva la Thunder fick leda ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Just tvåkombinationen som stod som hinder nummer åtta skördade många offer, med en rejäl oxer som inhopp och ett räcke ut.
– När jag väl hade ridit i mål så märkte jag att jag hade satt rätt bra press på de andra. Så då började de rida lite fortare, och då kom nedslagen. Så det lönade sig att gå in först idag, jag har lite lätt att förivra mig när jag startar senare i klassen och ska rida mot någon annans tid – då har jag inte riktigt samma lugn att göra min runda.

HBJ Viva la Thunder hoppas och tävlas av Sandra, men står hemma hos en av sina ägare som tränar valacken till vardags.
– Det är en rolig häst, en liten speleman som älskade att vara inne på den här arenan. För honom blev det nästan bättre där, men det kan ju vara att ryttaren tycker om den stora banan lite mer också, säger Sandra och skrattar.

Tvåa trots vingel

Det blev bara två dubbelnollor i 5-årsfinalen – den andra stod Annie Svensson och Happy Socks (SWB sto f -18, e Crusader Ice-Heartbeat, uppf Erika Karlsson, äg Erika Karlsson & Åsa Svensson) för, även det en avkomma till SWB-hingsten Crusader Ice.

Ryttaren och ägaren hade leenden från öra till öra efter den felfria avslutande rundan.
– Det är en egenproducerad häst så det är jättekul och jättestort för mig. Jag har hoppat in henne och gjort hela resan, berättar Annie.

Annie Svensson-happy Socks 1 230715 Rt
Annie Svensson och Happy Socks. Foto: Roland Thunholm

Annie Svensson hade sett Sandras runda och visste att det inte fanns så många felfria.
– Jag är personligen inte en så snabb ryttare, men jag tänkte att jag ska göra så gott jag kan. Jag vågade inte chansa för mycket eftersom det var så många med fyra fel.

Fram till hinder nio fick Annie övertyga sitt skimmelsto som vinglade till rejält i anridningen.
– Hon tappade bjudningen lite där. Men hon hoppade av där jag hade tänkt så vi klarade det.

Danskt avelssto

Medan både segraren och tvåan är till salu så ser framtidsplanerna helt annorlunda ut för trean, danska Fiorina Ask (DWB sto f -18, e Dominator 2000 Z-Carthago Z, uppf/äg Stutteri Ask). Riden av Stutteri Asks rutinerade unghästberidare Karen Moeller Rohde tog de sig an banan med stort självförtroende.

– Det är en riktigt snabb häst jag har, jag visste att den skulle vara snabb. De danska ryttarna som ridit innan mig hade haft för mycket fart in i kombinationen, men istället blev det lite för avvaktande för mig, analyserar hon rundan som slutade på fyra fel efter att a-hindret föll.

Karen Moeller Rohde-fiorina Ask 1 230715 Rt
Karen Moeller Rohde och Fiorina Ask. Foto: Roland Thunholm

Karen Moeller Rohde har unghästar i final i de flesta årskullar i Falsterbo, en tävling som danskarna gärna kommer till.
– Det är enormt mycket atmosfär här, det är en stor fördel för våra hästar. Hemma i Danmark får vi inte heller starta 1,25 med en 5-åring, så att komma hit är en bra förberedelse till unghäst-VM – går man till final där så väntar 1,30.

Fiorina Ask kommer från en stofamilj som funnits hos Stutteri Ask i fyra generationer.
– Vi har tagit flera embryon på henne, hon kommer att bli kvar hos oss. Hon har en väldigt spännande stam, bland annat så har min man Sören har ridit 1,60 på hennes mamma.

Resultat
Regler Folksam Open 5-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden