Sport
24 augusti 2017 08:37

EM-hoppningen dag två bit för bit

(UPPDATERAD 17.45) EM-hoppningen dag två är klar. Här kan du följa det viktigaste bit för bit och läsa vad svenskarna säger om sina ritter.

EM-hoppningen dag två bit för bit

17.45 Peder Fredricson och All In gjorde det igen! Felfritt och ledning på EM – både för laget och individuellt. LÄS MER OM RESULTAT, STÄLLNING MED MERA  I UPPDATERAD ARTIKEL HÄR

17.35 Douglas Lindelöw och Zacramento, som så snyggt var felfria i går, hade inte riktigt samma flyt i dag. Sista hindret, det blå räcket över vatten, föll. 
– Det var både resan mot hindret och hindret i sig med den optiska svårigheten, säger Douglas och berättar att han inte hittade tillbaka till balansen efter linjen med muren–kombinationen.
Även tiden innebar viss stress.
– Jag kanske borde ha tagit ett extra andetag innan sista hindret, säger Douglas och framhåller att hästen känns forsatt bra.
– Nu är det snart Peder och jag hoppas att det blir mitt resultat som kan strykas i dag. 

Bara Peder kvar för svenska laget, nu hålls tummarna!

16.50 Där satt den, Malin! Felfritt för Malin Baryard Johnsson och en till synes ytterst glad och pigg H&M Cue Channa. I går blev det ett nedslag i en i övrigt strålande runda och nu glänste tjejerna på nytt – hela vägen fram till felfritt över mållinjen.

– I dag var hon på sitt tredje sätt när jag inte kan ta i henne eller lägga på ben. Det krävs att jag sitter still och det är svårt att inte få hjälpa till, men hon var likväl fantastisk och det enda hon vill är att klara hindren, säger Malin och konstaterar att det här var deras viktigaste klass hittills.

Hur kommer hon vara i morgon?
– Hon är ju ett sto, så jag har ingen aning. I dag var hon jätteglad, men vet inte vad hon var så glad för, säger Malin och skrattar.

16.35 Tre av de tio främsta lagen fick till en felfri start på dagens laghoppning. I slutänden räknas de tre bästa resultaten per lag.

16.20 Henrik von Eckermann och Mary Lou fick sin  revansch!  Felfritt på hinder och ett tidsfel.
– Jag är glad att jag kunde hjälpa laget i dag. Bara vi får till det igen så är vi med i matchen, säger Henrik von Eckermann om laget.

Efter gårdagens vattentramp och stopp efter ett missförstånd bytte han bett.
– Jag behövde något lite skarpare och göra henne mer på hugget. Jag var orolig att hon skulle titta till på vattnet, men märkte redan när vi kom in att hon var okej med det.

Bra jobbat, kompis!

16.03 De främsta lagen är igång och nollorna droppar in. Bland dem finns gårdagens tvåa, Marcus Ehning med Pret A Tout, som fortsätter att hålla sig i topp. Felfritt inom tiden och en bra start för Tyskland, sjua efter i går.
– Vi gjorde en superrunda. Hn hoppade jättebra i dag och jag ser fram emot nästa runda, säger Ehing.


Ehning är fortsatt med i toppstriden.

Pieter Devos ordnade felfritt för det belgiska laget, åtta efter i går, och satte därmed dagens tredje felfria runda. Tillsammans med Espoir hade han 4,05 fel med sig sedan i går.

15.40 De sju sämst placerade lagen  har hoppat klart och inte en enda lagryttare kom i mål felfritt. Tiden har visat sig vara en svår nöt att knäcka och några få ekipage har hittills kommit i mål utan tidsfel. Strax före klockan 16 tar de främsta lagen vid.

Lagresultat i klassen
Individuella resultat i klassen

15.26 De felfria rundorna lyser med sin frånvaro, utöver Goldstein och Whitaker, när 35 ryttare har varit på banan. Men, då har å andra sidan de tio främsta lagen ännu inte börjat hoppa.

Muren, maxat 1,60 hög och mestadels himmelsblå, har satt stopp på EM för ännu en ryttare.  Norska Marit Haarr Skolleruds Nicole vägrade två gånger. Just innan dess hade dessutom Hollands Marc Houtzager fått med sig en hel tredjedel av muren när Sterrehof’s Calimero hoppade igenom snarare än över.

14.50 Vid andra banunderhålls-pausen har 25 ryttare hunnit rida. Goldstein och Whitaker är de enda felfria hittills.

I den första laggruppen, som alltså består av de lag som ligger sämst till, har två ryttare per nation startat med blandade resultat. Bäst på banan bland lagryttarna har Harrie Smolders, Holland, och Thomas Velin, Danmark, varit med ett respektive två tidsfel.
– Jag är glad över hur han hoppade, han är verkligen i toppform. Det har tagit lång tid att få honom hit och nu är han äntligen här, säger Velin om Chopin van het Moleneind.

14.30 Global Champion Tours holländska ledare Harrie Smolders la sig i går på plats 31 med 4,51 fel. I dag var det nära dagens tredje felfria runda, men det blev ett tidsfel med Don VHP Z.

I övrigt har vattnet som idag hoppas från andra hållet  fortsatt vara en svårighet för några ekipage, både med stopp och rejäla tramp. Grannlandet i söder låg efter i går sist bland lagen och fick nu se Sören Pedersen med Tailormade vägra ut sig på muren.

14.05 Danielle Goldstein som ensam representerar Israel hade 4,49 fel med sig. Nu blev det helt felfritt med Lizziemary.
– Det är mycket mer bana i dag, med nog med frågor, säger Danielle och berättar att hennes häst var spänd i början, men att det snabbt tog sig och att Lizziemary ”flög fram”.

Nu tar lagen över. Först ut är lagen som ligger på plats 11-17. Därefter kommer de bästa lagen, inklusive bland annat Sverige.


Plankan låg kvar – felfritt för ekipaget.

14.00 William Whitaker slog till med dagens första felfria runda med Utamaro d Ecaussines. De hade 5,06 fel med sig från i går.
– Han gav 110 procent i dag, som alltid. Banan är tuff, den är tuff från hinder ett ända till slutet, säger William.

William är ensam britt på EM i hoppning efter att hans fabrbror Michael med samma efternamn strukit sig då Viking inte kändes ”quite right” på gårdagens uppvärming.

13.30 EM:s andra hoppning har startat och i dag väntar en runda över 1,60. Ryttarna rider inte mot klockan, men likväl är tiden en viktig faktor, som assisterande banbyggare Peter Lundström påpekar. 400 meter/minut-tempo gäller över banan, byggd av Louis Konickx, med 14 hinder och 17 språng.

Först ut är de ryttare som inte rider för något lag. Därpå startar de ryttare som tillhör lag som ligger på plats 11 till 17.

Slutligen är det dags för ryttarna som rider för de främsta lagen. Henrik von Eckermann är först ut för Sverige med startnummer 47.

Foto från banan: Mikael Persson/MiP Media och Roland Thunholm

Inför torsdagens hoppning
Peder Fredricson
och H&M All In leder med noll fel.  Marcus Ehning och Pret A Tout ligger tvåa på 0,59 fel. Luciana Diniz med Fit For Fun är trea på 0,67 fel.

Douglas Lindelöw och Zacramento har 2,16 fel med sig. Malin Baryard Johnsson och H&M Cue Channa 5,05 fel, Henrik von Eckermann med Mary Lou 9,19 fel.

Sverige ligger på tredje plats inför torsdagens hoppning med 7,21 fel. Schweiz  leder på 5,15 fel. Frankrike ligger tvåa på 6,78 fel. Efter Sverige ligger Irland fyra på 8,11 fel och därpå  Spanien med 8,85.

SVT Play:s sändning
Startlista
Komplett lagställning inför torsdag
Indivduell ställning inför torsdag

Vad händer nu?
• Ryttaren med snabbast tid i går, alltså Peder, fick noll fel och därefter fick ekipagen fel i en stigande skala enligt en speciell beräkningsmodell som de har med sig i fortsättningen.

• I morgon hoppas ännu en 1,60, som är indivduellt kval och lagfinal. Klassen är öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter onsdagen och torsdagen.

Fel i rundan läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. Peder är den enda på noll fel. För lagen räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna hoppar samtliga ryttare i laget.

• På söndag är det indivduell final över två 1,60-rundor. Runda A öppen för de 25 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna.

Runda B öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna samt söndagens runda A. Eventuella fel läggs till de fel ryttarna har med sig från veckans alla klasser. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av pallplatserna sker omhoppning om medaljerna.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden