Dressyr
12 december 2013 13:17

Dags för Dressyrryttarna

I kväll är det dags för andra avsnittet av webbrealityserien Dressyrryttarna. Det blir besök på Ugglarps gård hästkliniken för att ta reda på hur vanligt det är med cancer på hästar. Cornelia och Dancing Diamond åker på tävling och något händer på banan. Dessutom gör Clara och hennes D-ponny Extrem gör entré.

Dags för Dressyrryttarna
Dressyrryttarna Cornelia Svensson, Paula Bon Persson och Clara Egholm Hebsgaard får svar på sina frågor om hästcancer av veterinären Ylva Naeve på Ugglarps gård Hästkliniken.

Denna vecka besöker Dressyrryttarna Ugglarps gård hästkliniken som ligger i Ängelholm för att ta reda på hur vanligt det är att hästar drabbas av cancer? Det blev Ylva Naeve som är veterinär sedan två år tillbaka på Ugglarps gård hästkliniken som stod för svaren till frågorna som de tre dressyrryttarna ställde.

Hur vanligt är det att hästar får cancer?
– Det är en jättebra fråga, jag tror nog inte att det är någon som exakt vet hur vanligt det är. Det är vanligare än man tror i synnerhet hudcancer. Men det är nog inte lika vanligt på hästar som det är hos människor.

Vilken slags cancer är mest förekommande på hästar?
– Det är framför allt cancer i huden som vi ser mest, ni känner säkert igen namn som inkar, sarkoider och skimmelsjukan. Det är olika sorter av cancer som hästar får. Det är inte hudcancer såsom med människor, att hästar som blir utsatta för solen får cancer av det. Utan mycket av det här är dels genetisk när man pratar om skimlar och en del handlar om ett virus som kan spridas mellan hästarna som gör att de får cancer i huden.

Hur många hästar får ni in här i kliniken som får cancer?
– Det är inte jättemånga, jag skulle gissa att vi kanske får ett tiotal som vi gör något åt. Några kommer hit just för att de har problem. Däremot så ser vi säkert flera som vi noterat att de har cancer men kanske väljer att inte göra någonting åt. Men säkert ett tiotal som vi faktiskt aktivt gör någonting med.

Drabbas hästarna lika illa av sjukdomen som människor kan göra?
– Både ja och nej. Det som vi i stora benämningar kallar hudcancer hos häst är inte lika farligt som hos människor. Däremot finns det vissa cancerformer hos hästar som är väldigt allvarliga och till och med dödliga i snabba förlopp. Om man skall titta procentuellt sätt så klarar sig de flesta hästar utan behandling om man jämför med människor. Det är kanske 5 procent av hästar med cancer som är så pass illa att det antingen är dödligt eller verkligen behandlingskrävande. 

Hur märker man att en häst har cancer?
– Om vi pratar igen om den stora gruppen hudcancer så är det oftast att man ser knölar på olika ställen i huden. För skimlar är det runt munnen, runt ögonen, under svansroten som är de vanligaste ställen. Pratar vi om sarkoider är det sadelgjordsknutor i sadelgjordsstaden. Sen pratar man om allvarliga former av cancer så kan det vara diffusa sympton, som att hästen plötsligt magrar, den vill inte äta med mera. Hästen kan ha ont och man vet inte varför. Det kan vara att hästen får utslag i huden som inte är bulor. Hästen får sår som inte vätskar och inte vill läka ihop, allt sånt kan vara tecken på cancer.

Finns det sån forskning på hästcancer som det finns för människor. Och finns det olika organisationer och insamlingar?
– Absolut inte i lika stor grad som på människor, mest forskning finns i USA. De är i framkant i all forskning på häst och då även cancer. Jag tror inte att det finns organisationer i Sverige som riktar sig på just hästcancer, men därimot finns det organisationer och föreningar i både Sverige och i Europa som samlar in pengar och främjar olika former av forskning. Men i Sverige känner jag ingen specifik grupp för just hästcancer.

Kan du ge oss tre tips för att hålla våra hästar friska nu när många ställer av hästarna inför vintervila?
– Det är lite upp till var man har för typ av häst. Viktigt tycker jag att även om man kallar det för vintervila, är det bäst att hålla i gång sin häst i alla fall.  Gör hellre skrittmotion, rid ut i skogen mm. Istället för att ta en fysik paus välj hellre en mentalpaus. Hästar är designade för att röra mycket på sig. Att plötsligt från hårt arbete till en att hästen får boxvila och bara vara i hagen så blir det lite kolik risk. Jag föredrar skrittmotion och det är det som jag skulle prioritera. 
– Sen gäller det att anpassa fodringen efter vad hästen skall göra, arbetar hästen mindre så bör man dra ner på kraftfodret för att återigen förebygga kolik. Sedan är vattentillgången viktig under vintertid då det blir iskallt både i hagen och i stallet. Hästar tycker om att dricka ljummet vatten så organisera det så att de verkligen får ordentligt med vatten. Mycket av allt bygger på att vi skall försöka förebygga kolik då man plötsligt ändrar hästens dagliga rutiner!

Läs om första avsnittet av Dressyrryttarna här. 

Se första avsnittet av Dressyrryttarna nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden