Sverige
5 juli 2019 06:00

Dagsböter för nedgrävd häst

MiljöbrottEn hästägare grävde ner sin döda häst på tomten, i närheten av ett vattendrag, utan att kontrollera om det var tillåtet. Nu får ägaren böta för händelsen.

Dagsböter för nedgrävd häst
Att gräva ner sin döda häst på tomten kan resultera i dagsböter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hästen hittades på en fastighet utanför Härnösand i vintras, delvis nedgrävd i närheten av en bäck. Kommunen anmälde händelsen till polisen, som ett misstänkt miljöbrott, skriver ATL.
Och Miljödomstolen håller med – en död häst räknas som avfall och måste hanteras på rätt sätt. Hästägarens agerande kunde leda till en förorening som är skadlig för både människor, djur och natur, och hen döms därför till dagsböter på 8 000 kronor.

För att gräva ner tamdjur på egen fastighet krävs ett avstånd på 100 meter till vattentäkt, där dricksvatten hämtas. Nedgrävning får heller inte göras inom ett vattenskyddsområde, skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden