Avel
22 januari 2021 18:06
Ridsportplus

Dansk hingststjärna till Eklunda stuteri

SamarbeteEklunda stuteris samarbete med danska Stuteri Ask fortsätter. Nu handlar det om en toppstammad yngre hingst som kommer till stuteriet utanför Örebro. "Det är ett väldigt intressant blod," säger Lena Zeiloth på Eklunda.

Dansk hingststjärna till Eklunda stuteri
Cornet Senjor Ask är senaste tillskottet på Eklunda. Foto: Lena Zeiloth

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om skimmelhingsten Cornet Senjor Ask (f 2016 e Cornettino Ask-Ci Ci Senjor Ask, uppf/äg Stutteri Ask) som kommer att vara stationerad på Eklunda Stuteri under avelssäsongen 2021.

Detta är bara en del av ett samarbete mellan Eklunda och danska Stuteri Ask som har pågått i 25 år.
– Vi har gjort bra affärer ihop och blivit väldigt goda vänner. Stuteri Ask är en jättebra samarbetsparnter med stark ekonomi och som håller hög kvalitet i allt, säger Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri.

– Vi har en samsyn på det här med avel och vi tycker det är väldigt roligt att kunna ha det här samarbetet, fortsätter hon.

Starkt möderne

Hopphingsten Cornet Senjor Ask har ett starkt möderne. Mamman Hip Hop Ask var placerad på unghäst-VM som 5-åring och har lämnat ytterligare en godkänd hingst. Mormodern Hip-hop’s Cover Girl har själv gått svår hoppning. Morfadern Ci Ci Senior Ask (f 2006 e Cassini I u Penelope I e Contender) toppar SWB:s avelsindex i sin åldersgrupp.

– Det är ett väldigt intressant blod. Hans pappa har gått väldigt bra i sporten och var fantastisk som unghäst, han gick bland annat final som 7-åring i Falsterbo, säger Lena Zeiloth.

– Han har också en tilltalande typ.

141729216_440641253731044_4496956338966677098_n
Cornet Senjor Ask. Foto: Lena Zeiloth

Samarbetet mellan Stuteri Ask och Eklunda handlar också bland annat om att Lena Zeiloth har dömt Stuteri Asks löshoppningschampionat.

Lena Zeiloth ser fram mot avelssäsongen 2021 och låter nöjd med hur det blev pandemiåret 2020.

Saknar resorna

– Men visst har det varit lite tråkigt att inte kunna resa. Jag såg egentligen inte någon skillnad på avelsbiten, mer än en liten ökning. Jag upplever att många som är intresserade av både sport och avel har frigjort en del tid när det inte var några tävlingar och då lagt den tiden på avelsbiten, att köra sina ston till station och så.

– Vi får se hur det blir i år.

Mer information om hingsten på Stuteri Asks webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden