Sportnytt
28 maj 2014 13:21

Dansk ridsport i nytt blåsväder

Det danska ridsportförbundet har fullt upp. Nu har en debatt om hoppryttares metoder blossat upp efter att en privatperson publicerat bilder från meetinget JBK Horse Festival.

Det var under den internationella hopptävlingen JBK Horse Festival i danska Odense nyligen som en privatperson tog bilder och filmade både på framhoppningen och tävlingsbanan. Bilderna publicerades sedan på internet och visar bland annat en häst som blöder ur näsborrarna och/eller munnen, hästar som rids med skarpa bett, kraftiga hjälptyglar och hårt ihopdragna i formen. Privatpersonen ifrågasatte den ridning som verkar vara gängse bland internationella hoppryttare. 

Nu har det danska ridsportförbundet svarat på kritiken. Detta berättar Ridehesten. I mångt och mycket hänvisar förbundet till Internationella Ridsportförbundet, FEI, eftersom det var en internationell tävling där FEI:s reglemente gäller. I detta står det bland annat att betslingen är fri så länge den inte skadar hästen.

När det gällde den blödande hästen så uppstod blödningen i slutet på banan. Detta ska vara orsaken till att den inte diskvalificerades. Hästen undersöktes av veterinär direkt när den kom ut från banan och även senare på kvällen. Blödningen orsakades av ett brustet blodkärl i lungan.

Danska dressyrstjärnan Andreas Helgstrands ridning har också varit kritiserat på senare tid och han är polisanmäld

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden