Sport
29 mars 11:24

Finaldomaren sätter ner foten: ”Dags för förändring”

DressyrUPPDATERAD 18 april "Vårt tävlingsformat är baserat på saker som har funnits i flera år, nu är det dags att göra förändringar." Det säger den danske veterinären och överdomaren – tillike huvuddomaren i världscupfinalen i Riyadh– Hans-Christian Matthiesen i en uppmärksammad intervju.

Finaldomaren sätter ner foten: ”Dags för förändring”
Hans-Christian Matthiesen är huvuddomare vid världscupfinalen i Riyadh. Här står han längst till vänster i bild, i rutig kavaj, i samband med världscupen i Herning 2021, där Catherine Laudrup-Dufour och Atterupgaards Cassidy segrade. Foto: FEI / Leanjo de Koster

Det är i en intervju i danska Malgretout som Hans-Christian Matthiesen gör en analys av dagens tävlingssystem i dressyr. Detta med anledning av det senaste halvårets avslöjanden om hårda träningsmetoder för hästar runt om i världen.

Den danske veterinären och överdomaren, som just nu är huvuddomare i dressyr i den pågående världscupfinalen i Riyadh, menar att den traditionstyngda sporten behöver förändringar för att kunna överleva.

Han uttrycker bland annat att han ser att många som tävlar har svårt att svara upp till dressyrens ändamål, till exempel idealet att det ska ut som om ryttaren inte gör någonting för att få hästen att utföra rörelser.

Skapa förutsättningar

Han menar också att dressyren – eller snarare att bli riden överhuvudtaget – är onaturlig för hästen.
– Det är vårt ansvar att skapa de bästa förutsättningarna för hästen och göra ridningen så bekväm och naturlig som möjligt för hästen, säger han till den danska tidningen.

Veterinären önskar att domare blev bättre på att observera signaler på stress och obehag från hästarna samt att ryttare inom vissa gränser kunde få välja vilken utrustning de vill ha.

Större vikt vid avspändhet

Han vill också se att uppvärmning inkluderas i tävlingsmomentet och att domarna lägger större vikt vid om en häst är avspänd eller inte när ett ekipage bedöms. Hans-Christian Matthiesen skulle också gärna införa grenen ”umgänge med din häst” där ekipaget efter ritten får visa prov på avsutten kommunikation.
– Vårt tävlingsformat är baserat på saker som har funnits i flera år, nu är det dags att göra förändringar. Tänk om 50 000 ryttare plötsligt skulle dyka upp på tävlingar utan nästan någon utrustning alls. Det skulle vara fantastiskt för vår sport, säger han.

Uppdatering 18 april.

Hans-Christian Matthiesen skriver i samband med den pågående världscupfinalen även ett debattinlägg på sajten Eurodressage.

-Det är ett ramaskri för förändring i sporten. Detta kommer inte att hända över en natt, men jag tror att det finns en ”ny början”. Vi kommer att göra vårt bästa: gå tillbaka till grunderna och vara strängare i vissa frågor (harmoni, form, kontakt etc), skriver han bland annat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden