Avelsnyheter
7 november 2013 10:52

Danskt 35-dagarsprov klart

Dansk Varmblods flerdagarsprov för unga hingstar är klart och av de elva fick sju biljett till hingstekåringen i Herning 5 mars 2014. Några uppnådde ASVHs kvalgräns och kan få betäckningstillstånd för SWB-ston.

Dansk Varmblod arrangerar två 35-dagars prov varje år om det finns behov, ett i januari och ett i oktober. De nygodkända hingstarna i mars genomgår en 10-dagars observationstest innan de får en säsong i avel.

På grund av det lilla antalet anmälda genomfördes inte höstens prov på Vilhelmsborg utan på en mindre anläggning med lägre kostnader. I Dansk Varmblod blir hingstar beredda tillträde till godkännande i Herning om de uppnår 800 poäng i flerdagarsprov. För att danska hingstar ska bli godkända hos ASVH gäller en annan nivå, de måste ha uppnått 833 poäng i sin specialdisciplin.

Bästa hopphingst blev Stald Cajus 3-åring Cajus Balou (OLD e Balou du Roet-Landcapitol-Cor de la Bryère) som är född i Tyskland och premiehingst i Oldenburg. Han uppnådde 927,5 poäng med bland annat 10 poäng för kapacitet.

Dressyrhingsten Vincent Maranello (f-10 e Blue Hors Zack-Blue hors Future Cup-Blue Hors Romancier, uppf. Jane Gry Haugum) ägs av Helgstrand Dressage och är ett exempel på hur stort inflytande Blue Hors har i dansk dressyravel. Han var bästa dressyrhingst med 866 poäng med nior för galopp och kapacitet.

Aktuella för ett eventuellt svenskt godkännande:
Blue Hors First Choice (KWPN f-10 e Jazz-Negro-Vincent) 834 poäng
Corino VDL (HOLST f-09 e Corrado I-Quinar-Romino) 839,5 poäng, godkänd i NWB och NRPS, ej värderad i DV än.

Godkända i DV (mer än 800 p men mindre än 833 p):
Bøgegårdens Santiago (HANN f-10 e Soliman de Hus-Wesley-Durkheim) 818 poäng, godkänd i Südd.Verb
Zodiac (f-10 e Blue Hors Zack-De Noir-Andiamo) 815 poäng
Cornettino Ask (OLD f-10 e Cornet’s Stern-Chacco-Blue-Contendro I) 831 poäng, segerhingst, godk i OLD 
BB Lord Dolcetto (OLD f-09 e Lordanos-Contendro I-Sandro Hit) 814,5 p
oäng

Dressyrresultat

Hoppresultat 


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-