Veterinärt
10 januari 11:59
Ridsportplus

Därför behövs både signalement och chip

Id-märkningOnödigt krångligt eller en säkerhetsåtgärd? Ridsport har tagit reda på varför en häst behöv både signalement i passet och id-chip.

Därför behövs både signalement och chip
Chipläsare och hästpass med diagram – båda behövs Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alla hästar som ska id-märkas med chip identifieras först noggrant. Virvlar på huvudet och under manen samt oregelbundna tecken på benen – allt ska omsorgsfullt ritas in på ett konturdiagram.

Men behöver man verkligen både ett noggrant signalement och ett chip? Vid identifiering av en häst på avelsvärdering, veterinärbesök eller vid annan kontroll avläses ju chippet med en scanner och numret stäms av mot hästpasset.

Frågan går till David Slottner, handläggare i avel och semin vid djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket.
– Ja, båda behövs, säger David Slottner. Att ha två system för identifiering är helt enkelt bra ur ett säkerhetsperspektiv, inte minst om chippet slutar att fungera eller inte kan hittas, vilket har hänt.
– För den allra enklaste formen av hästpass har berörda myndigheter möjlighet att inte kräva konturdiagram, men i de fallen måste passen kompletteras med konturdiagram om hästen tas ur livsmedelskedjan.

Viktigt att säkert kunna identifiera hästen

Ett av skälen till kravet på hästpass är att säkerställa att läkemedel eller läkemedelsrester inte hamnar i våra livsmedel. Då är det viktigt att på ett säkert sätt kunna identifiera hästen. I hästpasset finns både en remsa med chipnumret och ett konturdiagram.

Kravet på hästpass gäller alla hästar i EU.
– En del länder har en ganska omfattande slakt av hästar och där vill man ha möjlighet att kunna identifiera hästen även med konturdiagram, säger David Slottner. Det har varit användbart i samband med försök till bedrägerier.

Hästpasset ska vara utfärdat senast den 31 december det år hästen är född eller inom sex månader från födseln, beroende på vilket som inträffar sist.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden