Distansritt
7 januari 2018 07:44

Därför fick svenskorna starta i Dubai trots förbud

KulturskillnaderTrots att Svenska Ridsportförbundet, SvRF, nyligen beslutade att inte låta några svenska distansekipage tävla i de länder som ingår i FEI:s grupp 7 har två svenska ekipage gjort en tävling i Dubai över 160 km under lördagen. "Vi hade en jättediskussion innan, " säger SvRF:s Andrea Barth.

Därför fick svenskorna starta i Dubai trots förbud
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: FEI

Det var dagarna före jul som Svenska Ridsportförbundet beslutade att inte tillåta svenska distansekipage att tävla alls i det internationella ridsportförbundets grupp 7, där bland annat Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ingår. Detta efter att det vid flera tillfällen har kommit fram att det har brutits mot regler som ska skydda de hästar som tävlar.

Tidigare gällde SvRF:s förbud enbart nationella tävlingar där djurskyddet ansågs vara svårare att kontrollera än på internationella tävlingar.

Storm i sociala medier
Trots detta har två svenska ekipage deltagit i ett lopp över 160 km med över 360 startande under lördagen. Detta har fått det att storma i sociala medier och det finns de som menar att SvRF inte tar djurskyddet på allvar.
– Vi hade en jättediskussion om de här starterna innan. De här två tjejerna hade fått personliga inbjudningar, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.

De kan inte leva upp till kraven och därför har vi utfärdat det här beslutet. Men då var det för sent att stoppa de här två starterna. Andrea Barth.

Det var ett tag sedan de här båda starterna diskuterades, och det är efter det som nya tveksamheter har framkommit under distanstävlingar i de aktuella länderna som har ögonen på sig och ska följa ett program för att förbättra djurskyddet i samband med distanstävlingar.
– Då sa grenledningen att vi inte kan utgå ifrån att de här länderna inte har bättrat sig. Men nu har vi sett facit, de kan inte leva upp till kraven och därför har vi utfärdat det här beslutet. Men då var det för sent att stoppa de här två starterna.

Vad händer nu då?
– Nu får inga mer svenskar åka i år. Det var ett ekipage på gång men vi har haft en dialog med henne och hon förstår.
– Det är för stora kulturskillnader, för stora skillnader på hur vi ser på våra hästar. Så som det har varit därnere är inget som vi i Svenska Ridsportförbundet kan stå bakom. Det kan bli så att det här förbudet gäller ända till 2021.
– Och även inom FEI finns det en stor oro för det här. Vi för en dialog med dem och med flera andra länder och är överens om att det måste hända mer.

De båda svenska ekipagen i lördagens tävlingar i Dubai tillhörde de över 200 ekipage som bröt tävlingen.

Resultat, tävlingen i Dubai

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden