Veterinärt
20 december 2023 18:27
Ridsportplus

Därför hakar knäet upp sig

HästhälsaOm unghästen plötsligt inte får ena bakbenet med sig utan släpar det några steg, då har den troligen drabbats av patellaupphakning.

Därför hakar knäet upp sig
Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Orsak till upphakningen

  Knäleden
  Tre raka band förankrar knäskålen med skankbenet: det inre, mellersta och yttre bandet.

  Hästar har liksom flera andra växtätare ett sinnrikt system för att kunna stå och sova utan att använda för mycket muskelenergi. Knäskålens (patellans)  inre ligament låses över ett benutskott på lårbenet. Denna låsning hindrar lederna från att böja sig, men ska släppa igen när hästen börjar röra benet.

  Om den mekanismen inte fungerar, utan bakdelsmuskulaturen är för svag så att hästen inte orkar lyfta knäskålen ur sin låsning, fastnar benet i det läget. Detta kallas patellaupphakning. Knäskålen låses fast en kortare eller längre stund på den inre rullkammen i knäleden och benet blir totalt stelt, tills knäskålen glider rätt igen. En hårt drabbad häst släpar benet efter sig flera steg, innan låsningen släpper.

  Förekomst 

  Patellaupphakning är vanligast hos unghästar, särskilt efter en lång och utdragen betesperiod med näringsfattigt bete. Lindriga symtom växer oftast bort när musklerna stärks. Det är även vanligt hos ponnyer. Inom vissa ponnyraser finns en ärftlig komponent. 

  Hästar i dålig kondition och med svag muskulatur, till exempel efter en längre tids boxvila efter en skada, kan drabbas. Tävlingshästar har oftast inga problem under sin karriär, men tävlande ston som sedan sätts i avel kan få problem när de inte längre rör sig tillräckligt mycket.

  Risken verkar större hos hästar med mycket raka bakben.

  Stiflelock_3
  Stelt ben med låst knäskål.

  Lossa upphakningen

  När hästen har drabbats av upphakning kan denna lossas genom att hästen ryggas ett par steg eller vänds. Då knäpper det till och hästen kan röra sig normalt igen. 

  Behandling

  I första hand stärks hästens lårmuskler genom ökad motion. Ofta rekommenderas arbete på rakt spår och över bommar. 

  Undvik alltför djup halmbädd i boxen där hästen kan trassla in sig och får upphakning på grund av det. 

  Speciell verkning och/eller specialskor kan hjälpa. B-vitamininjektioner kan ha viss effekt.

  Operation

  Hästar som har fortsatta problem, trots bra lårmuskulatur, kan opereras. 

  Det finns flera alternativ: kirurgen kan göra snitt eller små hål i det inre raka knäskålsbandet. Den tidigare metoden att skära av bandet helt används numera sällan, eftersom den kan ge en besvärande ärrbildning och instabilitet i leden.

  Hästar-bergknalle10
  Genom att låta unghästar vistas fritt i stora hagar med kuperad mark minskar risken för patellaupphakning. Foto: Roland Thunholm

  Förebygg 

  Det är viktigt att ge hästen regelbunden motion och mycket utevistelse. Övningar där hästen på ett kontrollerat sätt får lyfta på benen är bra, till exempel över bommar och i skog och mark. Även mycket skrittmotion och kontrollerade övergångar. 

  Övningar och skoning

  Det finns övningar i vila som kan hjälpa hästen att bygga rätt muskulatur runt om knäet, vilket en djursjukgymnast kan hjälpa till med.

  Även hovslagaren kan göra en insats, genom att verka/sko så att överrullningen underlättas. Då slipper hästen hamna i ett alltför utsträckt läge med knäet. 

  Patellaupphakning kan förekomma på båda bak samtidigt.

  Inflammerad knäled

  Bakkna-090105-0029b
  Undersökning av bakknä. Foto: Lottapictures

  Ibland kan upprepade hakningar ge upphov till en inflammation i knät. Då kan antiinflammatoriska och smärtlindrande läkemedel behövas.En häst som har ont i sina bakknän kan kompensera genom att belasta frambenen ovanligt mycket.

  Besök hos veterinär

  Vid upprepade upphakningar kan hästen behöva undersökas av veterinär för en kontroll av knäet. Det brukar bli en traditionell hältundersökning med böjprov, palpering av hästens muskulatur och ibland röntgen och eller ultraljudsundersökning.

  83 hästar ..

  … av 85, som genomgått kirurgisk behandling av knäskålen, var bättre redan inom två veckor. Källa: Medial patellar ligament splitting in horses with upward fixation of the patella: A long-term follow-up. C Andersen, A Tnibar 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden