Nyheter
29 november 2017 11:46

Därför startade de #visparkarbakut

Caroline Crafoord är en av initiativtagarna till hästsportens upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. "Vi måste få slut på tystnadskulturen," säger hon.

Därför startade de #visparkarbakut
Caroline Crafoord och Mika Thalén är kvinnorna bakom #visparkarbakut. Foto: Privat

– Vi inspirerades av metoo-rörelsen och övriga upprop, vi inom ridsporten kände att det verkligen är dags att vi ändra på de här strukturerna, säger Caroline Crafoord som tillsammans med väninnan Mika Thalén började fila på uppropet redan den 15 november.

Gruppen startades på Facebook och på bara några timmar hade över 2 000 kvinnor anslutit sig. Nu är över 9 000 kvinnor med. Gruppen är ett framförallt ett forum för dem som vill berätta sin historia. Alla i gruppen har dock inte varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp.
– Det som har överraskat oss mest har varit det stora uppdämda behovet av att prata om det här, säger Caroline Crafoord.
– Det tycker jag tyder på att tystnadskulturen har varit enorm. Och många har varit rädda för repressalier om de träder fram.

”Riktigt allvarliga”
Hon säger också att hon är tagen över alla de övergrepp som det har berättats om i gruppen.
– En del är riktigt allvarliga. Och personerna har burit på dem själva och inte vågat berätta förrän nu, när de kände att de fick stöd i gruppen.
Det är många unga, riktigt unga, som har utsatts för olika övergrepp.
– Det är läskigast. Äldre män som förgriper sig på unga tjejer som är i beroendeställning till dem, det är riktigt allvarligt.

Nu vill hon att både Svenska Ridsportförbundet och travets organisationer tar det här uppropet på allvar.
– Det viktiga är nu att det blir nolltolerans för den här typen av problem och att utsatta vågar prata. Tysthetskulturen måste brytas.

Inga personangrepp
#visparkarbakut har varit noga med att inte hänga ut någon förövare och alla personangrepp i gruppen har tagits bort.
– Vårt mål är att på riktigt få människor i maktposition att ta tag i de här problemen, att ändra hela systemet och  inte ge sig på enskilda personer eftersom vi anser att det på det sättet bara kommer nya förövare i stället.

Gruppen #visparkarbakut är hemlig och för att bli medlem måste man bli inbjuden.

Här kan du skriva under uppropet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden