Dressyr
14 december 2013 10:54

Deja-dotter går Down under

Framgångsrika 5-åriga stoet Diva (SWB), riden av Anna Svanberg, har sålts till Lyndal Oatley och Patrik Kittel. Men på adresslappen står Australien efter några månaders utbildning i Tyskland.

Deja-dotter går Down under
Deja får fjärde pris i Breeders och pris för bästa svenskfödda sto i klassen av Hjördis Kamph längst till höger. Anna Svanberg till häst följt av ägaren Sophie Freden och uppfödaren Marie Haward.

Stoet Diva (SWB f -08 e Richfield-Silvano-Don Schufro, uppf Marie Haward) köptes av Sophie Fredén som ung talang och har sedan sin allra första visning på 3-årstestet gjort starkt intryck på alla.

Där blev det 50 poäng med 9-9 på typ och huvud-hals-bål och åttor för de tre gångarterna. På hösten gick hon till final i 3-årschampionatet, som 4-åring vann Diva Breeders Trophy och var trea i Öppna Championatet. Som 5-åring var den svarta skönheten i final i Falsterbo och representerade SWB och Sverige i Unghäst-VM i Verden med en plats i övre delen av resultatlistan. Höstens Breeders kom att bli den sista tävlingen med ständiga ryttarinnan Anna Svanberg. De blev fjärdeplacerade i år och Anna gjorde en liknande resa med Divas mamma Deja, idag GP-häst och Rio-hopp hos Patrik Kittel i ett samarbete med uppfödaren Marie Haward.

Patrik Kittel och hans OS-satsande hustru Lyndal Oatley har länge letat efter en lämplig häst på uppdrag av Lyndals föräldrar. En begåvad häst lämplig åt deras beridare Judy Dierks. Hon rider sedan tidigare Ferramo som ägs av Lyndal och Carol Oatley.

Diva provreds av Patrik under hans besök och clinic på Gunnarlunda veckan före Globen och Lyndal har också provridit i Sverige. 
– Diva har stora likheter med Deja när jag tog över henne, släktskapet känns, berättar Patrik.

Planen för Diva är att bli i Tyskland under ett antal månader för vidareutbildning och sedan skeppas till ”down under”, det vill säga Lyndals hemland Australien.

Säljaren Sophie Fredén är nöjd med lösningen även om beslutet var svårt att ta, Diva har varit hennes ögonsten länge.
– Det var viktigt för mig att hon garanterat får det bra och detta känns som bästa möjliga. Det ska bli roligt att följa henne internationellt, hälsa på henne ska jag definitivt göra.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden