Hoppning
13 juli 2019 18:02

Derbyspecialist vann i Falsterbo

Falsterbo Horse ShowDerbyt blev en riktig utmaning för de 15 ekipagen som kom till start - bara två klarade banan felfritt, men det var två riktiga klassekipage där tyske Andre Thieme tog hem segern med en tiondel till godo. Peder Fredricson var snabbaste fyrfelaren, vilket räckte till en fin tredjeplats.

Derbyspecialist vann i Falsterbo
Andre Thieme och Contadur på väg mot segern. Foto: Roland Thunholm

Världsettan Steve Guerdat går aldrig att räkna bort när han finns med i startlistan. I Falsterbo Derby red han Evita (sto -09, e Canturano-Farmer, uppf P. Oosterbosch, äg Thomas Fuchs), och efter en fin nolla i grunden såg han ut att sluta som vinnare – men han var en tiondel för långsam i omhoppningen.
– Jag underskattade hur snabbt Andre red, jag har en naturligt snabb häst och jag trodde jag hade en sekund till godo. Så jag sumpade det, konstaterade Steve Guerdat, som verkligen gillar att rida derbyn och har en hel del placeringar men ingen seger – ännu.

Steve Guerdat Evita Rtwb
Världsettan Steve Guerdat gjorde två felfria rundor med Evita. Foto: Roland Thunholm

Istället var det tyske Andre Thieme, som gjorde en riktigt fin grundomgång med Contadur (hingst -08, Conteros-Kolibi, uppf/äg Marianne Eberling), som fick rida först i ärevarvet efter ännu en klassrunda i omhoppningen – något han är van vid, efter att ha vunnit Hamburg Derby hela tre gånger.
– De första åren var inte mina hästar tillräckligt bra för högsta klasserna, så då koncentrerade jag mig på derbyn. Och så hade jag en väldigt bra häst för det, det var egentligen så det började. Nu är det kul att ha en häst igen som verkligen passar för det här, berättar Andre Thieme.

Ridsport
Full fart mot mål. Foto: Roland Thunholm

Han beskriver sin Contadur som en häst som aldrig blir trött.
– Han går alltid med full kraft, och hans styrka är att han är väldigt försiktig även om han blir lite matt – det är nästan det viktigaste för en derbyhäst, inte att de har så mycket scoop utan försiktigheten och viljan att jobba på, menar Andre Thieme.

Peder Cute S Rtwb
Peder Fredricson var ensam svensk i Falsterbo Derby. Foto: Roland Thunholm

Peder Fredricson gick ut som andra ryttare i grundomgången med Cute S (SWB) (sto -09, e Pessoa VDL-Quite Easy, uppf Krister Svedberg, äg Måsel AB), som han tog över efter Robin Ingvarsson tidigare i år. Stoet hoppade fint över de flesta svårigheterna men stannade till längst upp på banken och fick sedan ett svårt avstånd till grinden, som kommer snabbt efter den branta nedförsbacken.
– Jag är väldigt glad över hur hon hoppade idag, vi kom ner fel till grinden och hon hade ingen chans att klara det hindret, berättar Peder.

Peder Cute Rivning Rtwb
Cute S fick med sig bommen över grinden som står efter banken. Foto: Roland Thunholm

Men fyra fel visade sig räcka långt i det 15 ekipage stora startfältet – Peder och Cute S slutade på en fin tredjeplats.
– Jag testade ett par derbyhinder på framridningen när vi var i Madrid, mest för att se hur hon reagerade, och då var hon helt obrydd. Då tänkte jag att jag kanske skulle träna henne lite på derbyhinder och starta henne.

Billy Buckingham William Funnell Rtwb
Britten William Funnell fick med sig en bom med Billy Buckingham men resultatet räckte till fjärde plats. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden