Dressyr
2 augusti 2023 11:30
Ridsportplus

”Det är alltid ryttarnas ansvar att kunna reglerna”

FEI-stewardsAtt ge godis efter ritten går bra, bara inget knäpps upp på huvudlaget och inget torkas bort innan FEI-stewardens kontroll. Ridsport har pratat med Maria Harnek vad som är tillåtet efter en ritt.

”Det är alltid ryttarnas ansvar att kunna reglerna”
Groomen får inte torka bort fläckar på hästen inför stewards kontroll. Foto: Sharon Vandeput /Hippo foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där, Maria Hernek, FEI-steward inom hoppning och dressyr, som reder ut begreppen efter att Kyra Kyrklund i ett inlägg på Facebook berättade om en ryttare som förbjöds att ge hästen godis innan stewards gjort sin kontroll.

Får man ge hästen socker efter avslutad dressyrritt?
− Det som händer direkt efter ritten är att stewards har ett antal viktiga uppgifter att utföra. De ska kontrollera att hästarna rids på godkända bett, de ska kontrollera att nosbandet inte är för hårt spänt, och att flankerna och munnen är rena så att det inte finns blod. När hästen kommer fram till stewarden ska nosbandet vara intakt, och får inte ha knäppts upp i samband med att groomen har gett en treat.

Men du får ge en godis om du inte knäpper upp något?
− Ja, det får du.

Hur ofta ser du att groomen gör något otillåtet med hästen efter ritten?
− Groomens uppgift är att se till att hästen mår bra och är ren, och då kan instinkten vara att torka bort fläckar, oavsett om det är av gräs eller blod, och det behöver alltså inte vara av illvilja. Men jag ser det mer i hoppning än i dressyr, och alltmer sällan. Det går också flera tävlingar utan att vi har något fall av blod på hästar, och i hoppning är det mycket tack vare förbudet mot sporrar med stjärntrissor.

8ceb80d8-0c23-11ee-8d0b-62fb442c5d5b
Belöning går bra om du inte knäpper upp något. Foto: iStockphoto

I hoppning görs de flesta kontroller före ritten, medan dressyrens kontroller sker efter ritten. Varför är det så?
− Dressyrhästarna är mer explosiva och har mycket karaktär, så tanken är att inte störa dem i uppladdningen inför ritten.

Hur är det med ryttarnas kunskap om regler?
− Ju högre nivå, desto mer insatta är ryttarna. Det är alltid ryttarnas ansvar att kunna reglerna, och vi stewards svarar gärna på frågor.

Fakta

Maria Hernek

Maria-hernek
Maria Hernek Foto: Roland Thunholm
  • Namn: Maria Hernek
  • Bor: Norr om Göteborg
  • Ålder: 62 år
  • Gör: FEI Steward inom hoppning och dressyr, samt chief steward på flera stora arrangemang, närmast i Aachen, och dessutom håller i utbildningar för internationella hoppstewards
  • Rider: På Göteborgs Fältrittklubb när jag har möjlighet
  • Senaste uppdraget: I La Baule. Det var härligt att se de svenska ryttarna där, med Jens Fredricson som tvåa i GP, Marcus Westergren som verkligen är på väg uppåt, Wilma Hellström som hela tiden vill vidare, Petronella som red bättre för varje start och Henrik som alltid vill vinna.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden