Avelsnyheter
26 december 2020 08:05
Ridsportplus

”Det är något man bara gör en gång i livet”

Vad hände sedan?Tjugo år har gått sedan Mats och Cecilia Olsson importerade en hel årgång föl från Downland-stuteriet i Storbritannien. Inköpet har satt en stor prägel på Kulltorp Stuteri, och Mats är glad över att de bestämde sig för att satsa - men att göra om det är inte något som finns i planeringen. Ridsport har letat upp alla nio föl och kan berätta vad de gör idag.

”Det är något man bara gör en gång i livet”
För tjugo år sedan gjorde Mats och Cecilia Olsson en storsatsning och köpte en hel årgång föl från det legendariska stuteriet Downland i Storbritannien. Ridsport har letat upp alla nio fölen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Historien har berättats flera gånger tidigare men är värd att upprepa. Mats och Cecilia Olsson, Kulltorps Stuteri vid Holmsbergs Gård i Ljungbyholm, hade genom inköpet av den framgångsrika welshhingsten Paddock Camargue fått upp ögonen för Downland-blodet rejält. Paddock Camargue importerades till Sverige 1994, och hans härstamning med avelsmatadoren Downland Chevalier som far visade sig passa perfekt till familjen Olssons ston.

    Med det nyvunna intresset för blodslinjer från Downland, bestämde sig Mats och Cecilia för att fylla på sitt avelsmaterial med en individ direkt från ursprungskällan. De begav sig till Storbritannien och besökte Downland på jakt efter ett nytt blivande avelssto.
    Mrs Cuff som drev stuteriet ville inte sälja stofölet vi valde, utan ville spara henne för framtiden, minns Mats Olsson.
    – Hon var 84 år då, och vi tänkte att det var väl lite väl optimistiskt att spara något för framtiden i den åldern, men stofölet fick faktiskt sedan både barn och barnbarn innan Mrs Cuff gick bort vid 95 års ålder.

    Tingade hela kommande årgång

    Besvikna över att inte få med sig något sto från Downland bestämde sig Mats och Cecilia för att tinga hela den kommande årgången föl från Downland. Så de nio föl som blev resultatet från stuteriet år 2000 tillhörde Mats och Cecilia redan när de föddes – det blev fem ston och fyra hingstar.
    – Ett av fölen, Ciel Blue Skies, hade inte Downland-prefixet. Hennes mamma ägdes av Mrs Cuffs vän Phoebe, som hon drev stuteriet tillsammans med.
    – När Phoebe sedan gick bort fortsatte Mrs Cuff att avla på det stoet så hon har även avkommor med Downland-prefixet, förklarar Mats.

    Lantbrukare och grisuppfödare som han är åkte Mats hösten 2000 till Storbritananien med sin grisbil för att hämta hem fölen. Med på resan hem följde även ett antal andra welsh- och welshmountain ponnyer som skulle till Sverige.
    – Det var vid den resan som Heniarth Mr Milligan kom hit, han var ett år då, säger Mats om den sedermera så framgångsrika avelshingsten.

    Hur tänker då Mats om köpet så här tjugo år senare, var det ett bra köp och har downlandfölen kommit att betyda något för den svenska aveln?
    – En av de främsta vinsterna var den personliga relation vi fick med Mrs Cuff och Phoebe, säger Mats.
    – Vi blev väldigt bra vän med dem, och det blev nog extra mycket på grund av affären. Så vi är väldigt glada över den.

    Betytt mycket för Kulltorp Stuteri

    För den svenska welshaveln i stort har downlandfölen inte satt några större spår. Men för avelsmaterialet på Kulltorp har det betytt desto mer.
    – Näst efter vårt stamsto Wärnanäs Pollyanna och köpet av Paddock Camarge är det dessa som påverkat vår avel mest, säger Mats.
    – Det var en bra grej att göra och vi är glada att vi gjorde det. Men vi gör nog inte om det fler gånger utan det är något man bara gör en gång i livet.

    Kvar vid Kulltorps Stuteri finns idag bara ett av fölen, hingsten Downland Wild Fowler som godkändes som 3-åring.
    – Vi är kräsna på våra hästar, och att alla nio skulle bli stjärnor var en orealistisk tanke, säger Mats.
    – Under åren har vi haft riktigt bra hingstar – förutom Camargue även Wärnanäs Peng, och vi tycker att Wild Fowler inte är långt efter. Jag gillar honom skarpt.
    – Wild Fowler har inte någon hingst efter sig, men han har visat sig vara en riktigt bra morfar. Så för att han ska kunna bli morfar måste vi fortsätta använda honom i aveln så han får nya döttrar, säger Mats med ett skratt.

    Köpt tillbaka två uppfödningar

    Och kikar man på stomaterialet på Kulltorp idag går det att se att downlandfölen har lämnat ett stort avtryck. Ungefär hälften av de 15 betäckta stona har antingen Downland Wild Fowler eller Ciel Blue Skies i härstamningen.
    – Ciel Blue Skies var det bästa av stofölen tycker vi.
    – Vi hade kvar henne tills hon var tio år, men hon var lite nervös och låg i rang och kom alltid sist, så det slutade med att vi sålde henne. Men vi har nyligen köpt tillbaka två av hennes döttrar, Kulltorps Heidi och Kulltorps Ibitza. Och dessa två är grunden på en ny stostam på Kulltorp.
    – Så resultatet av köpet blev en avelshingst och en ny stolinje, och det är inte dåligt, summerar Mats.

    Detta hände med Downland-fölen:

    Cielblueskies
    Ciel Blue Skies vid tre års ålder. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Ciel Blue Skies RW 1240
    Skm sto 133 cm e Downland Arcady u Ciel Amity e Downland Chevalier. Avelsdiplom som 3-åring med 42 poäng. BIS-belönad på utställning. Mor till fem avkommor i Sverige: Kulltorps Glen, Kulltorps Heidi (guld), Kulltorps Ibiza (diplom, flerf. guld, BIS), Kulltorps Jamaica och Kulltorps Lanzarote, samt tre föl i Finland: Felix Stone, Julio Stone och Melvin Stone.

    Ciel Blue Skies användes flitigt i aveln på Kulltorp men såldes som 10-åring till Kaisa Kiviniitty i Finland, som fortsatte ta föl på henne. Kaisa beskriver Blue Skies som ett riktigt bra avelsso som gav fantastiska avkommor.
    – Vi fick tre söner efter henne, inget avelsmaterial men riktigt bra ridponnyer, säger Kaisa, och tillägger att de tyvärr förlorade Ciel Blue Skies förra året.


    Porcelainimg_1078-(kopia)
    Downland Porcelain när hon ägdes av Karin Mårlind Strauss. Foto: Karin Mårlind Strauss
    Downlandporcelain20aar
    Downland Porcelain 20 år Foto: Magda Gajewska

    Downland Porcelain RP 1153
    Welsh partbred och i Sverige stambokförd hos ASRP, fux sto 129 cm e Downland Krugerrand u Downland Marmoset e Small-Land Mascot. Belönades med 39 poäng på 3-årspremieringen. Flerfaldigt guldbelönad, champion och res BIR-vinnare. Tävlad i hoppning upp till LB. Har fyra avkommor: Fredriksdals Vildros, Fredriksdals Pandora, Bonnie Prince Charlie och Fredriksdals Poppy.

    Porcelain köptes som 3-åring av Kerstin Berg, Fredriksdals Stuteri, och hon fick två föl hos Kerstin innan hon sålder vidare. Hon hann ha två ytterligare ägare innan Kerstin Berg köpte tillbaka henne, och Kerstin beskriver hur Porcelain hålls igång med körning och ridning.
    – Hon är pigg och fräsch och en perfekt läromästere då hon är välutbildad och snäll.
    – Har lite funderingar på att betäcka henne till våren, säger Kerstin.

    Bonnie-prince-charlie-3
    Porcelains son Bonnie Prince Charlie (e Vitluvens Curbitz) tävlas i sportkörning. Foto: Karin Mårlind Strauss

    En av de övriga ägarna som Porcelain haft är Karin Mårlind Strauss, som även hon beskriver Porcelain som en fantastisk ponny med ett supertemperament och en fullblodslik exteriör.
    – Hon var alltid positiv och vänlig, och vi både red och körde henne, säger Karin.
    – Hade vi haft möjligheten så hade jag aldrig sålt henne.
    Karin Mårlind Strauss tog ett föl på Porcelain, Bonnie Prince Charlie, som nu är sex år och tävlas i sportkörning.


    Downlandsouvenir3
    Downland Souvenir Foto: Emma Tegelid
    Downlandsouvenir
    Ända uppe i Överkalix hamnade Downland Souvenir. Foto: Emma Tegelid

    Downland Souvenir RW 1244
    Brunt sto 133 cm e Downland Krugerrand u Downland Songthrust e Downland Mohawk. Fick 39 poäng på 3-årspremieringen. Har två avkommor: Saphir och Sixten II.

    Souvenir betäcktes som 3-åring med Paddock Camargue, men såldes från Kulltorp hösten 2013. Köpare var familjen Tegelid i Överkalix, där Souvenir har blivit kvar sedan dess.
    – Souvenir reds in som fyraåring och har framförallt fungerat som barnponny på gården, men har även varit med i klubbtävlingar i hoppning och dressyr, berättar Patrik Tegelid.

    Det fösta fölet Saphir stannade kvar hos familjen tills barnen blev för stora för henne, och hon blev sedan ridskoleponny vid Ridklubben Dundret. När Patrik Tegelid under några år hade hingsten Moelgarnedd Dewin på station fick Souvenir ytterligare ett föl – Sixten, som fortfarande är kvar på gården.

    Sixten
    Souvenirs son Sixten är precis som sin mamma kvar hos familjen Tegelid. Foto: Emma Tegelid

    Souvenir beskrivs som en bra kompis och läromästare med en stor vakenhet, och eftersom hon är en positiv och lyhörd ponny har hon varit en bra kompis och läromästare för Tegelids barnen.
    – Idag har våra egna barn vuxit ur Souvenir men vi har hittat en ny duktig liten ryttare som får utvecklas tillsammans med henne här hemma på vår gård, säger Patrik och lägger till att familjen är otroligt glad och tacksam över att få rå om denna underbara lilla pärla till ponny.


    Venus_liam
    Till höger syns Liam på Downland Venus Foto: Carola Johansson
    Venus_theo
    Theo med Downland Venus Foto: Carola Johansson

    Downland Venus RW 1242
    Brunt sto 125 cm e Downland Arcady u Downland Elf e Downland Krugerrand. Avelsdiplom som 3-åring med 42 poäng. Venus såldes till en familj i Bräkne-Hoby och var kvar där i 14 år. Under den tiden tävlades hon bland annat i lätta klasser i både hoppning och dressyr av familjens yngsta dotter Louise Edvardsson.

    För tre år sedan såldes Venus som läromästare till nuvarande ägaren, Carola Johansson i Tomelilla. Äldsta pojken Theo var då fem och hade ridit lite på ridskola, och tillsammans med Venus har han tagit sig från ridskolan till att tävla i hoppning. Nu är det lillebror Liam som är fem år och har fått ta över stoet.
    – Venus är en fantastisk läromästare, lugn och trygg men ändå pigg och alert, säger Carola.
    – Helt lugn i all hantering, och tar med barnen på uteritter i skog och mark lugnt och säkert. En fantastisk ponny.


    Downlandwindsong
    En högdräktig Downland Windsong, 20 år gammal. Foto: Karin Olsson

    Downland Windsong RW 1243
    Brunt sto 126 cm e Downland Arcady u Downland Emblem e Downland Krugerrand. Belönades med 41 poäng och avelsdiplom som 3-åring. Har sex avkommor: Kulltorps Gordon, Willy Divine, Bränntorps Cody, Bränntorps Sparrow, Wonder och Hjärta.

    Redan när familjen Olsson var och besökte fölen under sin första sommar fastnade Mats och Cecilias dotter Karin Olsson för Windsong. Stoets mamma mjölkade dåligt, och Karin fick mata Windsong med flaska.
    – Karin har genom åren tyckt att ganska många ponnyer varit hennes, och så även med Windsong. Men med just Windsong blev det speciellt så hon fick bli Karins häst, säger Mats Olsson.
    – Men när Windsong fick sitt första föl upptäckte vi att hon var lika dålig som sin mor på att mjölka, och då sålde vi henne.

    Det blev ytterligare tre föl för Windsong vid ett annat stuteri innan Karin för två år sedan hittade Windsong i en saluannons. Med egen familj och egen gård valde då Karin att köpa tillbaka henne.
    – Hon fick ett föl i våras men det är bara att inse att hon var lika dålig på att mjölka nu som hon var för sexton år sedan, så hon ska inte betäckas mer, säger Mats.
    – Fölet heter Hjärta och är döpt av Karins barn, det är ett riktigt nostalgiföl som Cecilia har köpt av Karin, så hon går här på gården. Hon är jätteliten – bara en meter i mankhöjd – men jättegullig, så vi får se vad det blir av henne.

    Downlandwindsong2
    Karins son Sixten Rungegård, 3 år, tar sin första ridtur på Downland Windsong i januari 2019. Foto: Karin Olsson

    Downlandgunsmokedsc_0877
    Ina kylstam och Downland Gun Smoke Foto: Privat
    Downlandgunsmokedsc_1208
    Downland Gun Smoke 20 år. Foto: Privat

    Downland Gun Smoke
    Mbr val B-ponny e Downland Krugerrand u Downland Aconite e Downland Chevalier. Gun Smoke såldes först till en familj i Lysekil, men när han var drygt fyra år kom han till Åby Ridskola i Norrköping.

    Vid Åby Ridskola har han blivit kvar sedan dess, och han beskrivs av verksamhetschefen Anna Ringholt som en riktig stjärna.
    – Han är en riktig favorit som jobbat på hela tiden, säger Anna.
    – Nu när han är tjugo år har han fått börja trappa ned, men han går fortfarande med på lektionerna. Han är kung i hagen och spexar och busar en hel del – som  att ligga på knä för att nå gräset på andra sidan.

    Gun Smoke älskar att hoppa och har tävlats i lätta klasser. Han har haft en lång rad skötare genom åren, och det är många som känner igenom honom och minns den docksöta ponnyn.
    – Nu kommer de som skötte honom tidigare med sina egna barn till ridskolan, säger Anna, som har varit med hela tiden sedan Gun Smoke kom till Åby.


    Downlandrambler_rebeccaraimondipersson_2013
    Rebecca Raimondi Persson och Downland Rambler i hopptalgen 2013. Foto: Privat

    Downland Rambler
    Brun val C-ponny e Downland Arcady u Downland Petra e Downland Krugerrand. Rambler blev kvar vid Kulltoprs Stuteri en tid även om han kastrerades och såldes. Köpare var Börje Johansson, som i hela sitt liv arbetat på Holmsbergs Gård där Kulltoprs Stuteri ligger.

    Därefter såldes Rambler vidare, och vid tretton års ålder köptes av Rebecca Raimondi Persson.
    – Han var min första egna häst och jag köpte honom direkt från en ridskola, säger Rebecca Raimondi Persson.
    – Rambler var väldigt lugn och snäll, en riktig skogshäst. Tävlingsbanan var aldrig något för honom utan han höll sig mest hemma.

    För fem år sedan drabbades Rambler av spatt, och valacken fick då somna in, femton år gammal.


    131167183_3483845895045792_4419383559660666261_n
    Elin Mårds Magnusson och Downland Russet. Foto: Jessica Mårds

    Downland Russet
    Fux val B-ponny e Downland Arcady u Downland Summer Song e Downland Krugerrand. Tävlad på elitnivå med placeringar i Msv B hoppning kategori B. Har totalt 402 tävlingspoäng.

    Downland Russet sparades i början av Mats och Cecilia som hingst, och han var tänkt att visas på hingstpremiering. Men testikelproblem innebar kastrering och försäljning. Russet är den av Downland-fölen som varit klart mest framgångsrik på tävling, och han har under många år figurerat på hoppbanorna med en lång rad ryttare – tillsammans med Elin Hansson tog han sig ända till SM-nivå där han slutade tvåa i B-finalen år 2012.

    Fram tills för tre år sedan reds han av Selma Staffare – årets SM-vinnare i hoppning kategori D.
    – Han har fostrat en lång rad ryttare, säger Jessica Mårds som ägt Russet i tre år nu.
    – Vi kommer aldrig att sälja honom och han har betytt så mycket för oss. Det är en väldigt personlig ponny.

    Jessicas dotter Elin Mårds Magnusson var sju år när Russet kom in i hennes liv, och  förutom att Russet har fostrat Elin på hästryggen har de tävlat tillsammans i lätta klasser. Nu är dock tävlingskarriären slut för Russet.
    – Han genomgick en tuff bukoperation i augusti och vi har precis börjat sätta igång honom igen. Vi vill inte utsätta honom för något nu så han ska inte behöva tävlas mer, säger Jessica.
    – Men han är en pigg och livsglad ponny och han har både glimten i ögat och en räv bakom örat.


    Wild-fowler-2020
    Downland Wild Fowler 20 år Foto: Privat

    Downland Wild Fowler RW 117
    Fux hingst 136 cm e Downland Arcady u Downland Moonwalk e Downland Chevalier. Avelsvärderad GII och har gjort godkänt bruksprov. Flerfaldigt guldbelönad. Har ungefär 130 avkommor i Sverige och Storbritannien.

    Wild Fowler har blivit kvar i Mats och Cecilias ägo hela tiden, och han tjänstgör fortfarande på Kulltorp som avelshingst. Han har varit utleasad två gånger – en gång till Thisteldown Stud i Storbritannien där han stod i två år, samt till Susanne Gustavsson, Lillemons Stuteri.
    – Något år var det en tant från Australien som ville köpa Wild Fowler, men hon fick köpa en annan hingst, säger Mats Olsson.

    Även om Wild Fowler främst har visat sin styrka som morfarshingst, har en lång rad högt bedömda avkommor efter sig – såväl diplombelönade som guldponnyer och titelvinnare. Kulltorps Gloria och Kulltorps Iris är båda BIS-vinnare. Vid 3-årstest har framförallt sonen HippHipp glänst med 51 poäng som hopptalang. I Storbritannien har svenskfödda Sarkens Walkyria haft fina framgångar i ridklasser.

    Sarkenswalkyria
    Särkens Walkyria (e Downland Wild Fowler) vid ridklass i Storbritannien. Foto: Ylva Lindh

    Fakta

    Kulltorp Stuteri

    Kulltorpsmonalisap8230078
    Mats Olsson med Kulltorps Mona-Lisa, en av de framgångsrika uppfödningarna som har Downland Wild Fowler som morfar. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Drivs av: Mats och Cecilia Olsson

    Ort: Holmsbergs gård, Ljungbyholm

    Startade: 1969 av Mats far Nils-Erik Olsson.

    Föder upp: Welshponnyer

    Antal ston i avel: Femton ston betäckta 2020.

    Antal avelshingstar: Fem stycken.

    Framgångsrika uppfödningar: Bland annat flera godkända hingstar där Kulltorps Yrrol rankas högt som tävlingsförärvare. Kulltorps Yrrol och Kulltorps Batman har tagit SM-medaljer i hoppning. Kulltorps Flora har tagit SM-medalj i dressyr. Kulltorps Yrrol och Kulltorps Molly har tagit SM-medaljer i fälttävlan. Kulltorps Belinda är utsedd till ”Årets ponny” 2006.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden