Veterinärt
17 oktober 2020 12:46
Ridsportplus

”Det går inte att testa för allt”

KrafftÅr 2019 upptäcktes CBDA i foder från Krafft. Men vad har hänt efter det?
– Som hästägare är det viktigt att veta att fodertillverkare inte kan testa foder för de flera hundra ämnen som finns på dopningslistorna, säger Kraffts vd, Sandra Hodik.

”Det går inte att testa för allt”
Sandra Hodik är vd på Krafft. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När cannabinoiden CBDA hittades i Kraffts foder i samband med travtävlingar i Frankrike, startades studier, enligt Sandra Hodik, vd på Krafft.
– Vi kunde då härröra det till importerad lucern. Men vid den tidpunkten fanns det väldigt liten kunskap om ämnets existens i olika råvaror. Vi visste att det fanns i hampa, som inte är en råvara i Kraffts foder, men inte mer. Det fanns knappt några ackrediterade labb som kunde testa foder för ämnet, säger Sandra Hodik.

Branschorganisationen BETA drog i gång en omfattande kartläggning när fallet upptäcktes. Den kom fram till att CBDA kan förekomma naturligt i vissa råvaror.
– Ämnet är därför sedan dess med på listan över ämnen som fodertillverkare rekommenderas att ha med i sina fodertester. Vi har säkerställt att allt vårt foder nu testas för CBDA regelbundet, tillsammans med de övriga ämnen som vi i dag känner till kan förekomma naturligt i spannmål eller foderråvaror, säger Sandra Hodik.

Istock-1173353375
CBDA kan förekomma naturligt i foder. Foto: iStockphoto
F0653faf-03b0-4c16-8813-82a11c6140a6
Sandra Hodik

Dopingklassade ämnen kan förekomma naturligt

Numera kan SVA testa för ämnet. Men det går inte att testa för allt, anser Sandra Hodik.
– Som hästägare är det viktigt att veta att fodertillverkare inte kan testa foder för de flera hundra ämnen som finns på dopningslistorna. Ansvaret ligger i att veta vilka råvaror som kan innehålla dopningsämnen naturligt och säkerställa att fodret är säkert vad gäller dessa. Därför finns branschorganisationer som BETA som vägleder och stödjer foderbolagen i de här frågorna, och lämnar sina rekommendationer utifrån befintlig vetenskap och forskning.

Fakta

Vad är BETA?

En internationell organisation för hästfoderbranschen som tagit fram riktlinjer för vad företagare i branschen ska göra för att säkerställa att fodret är fritt från dopningsklassade substanser som kan förekomma naturligt i råvaror. 

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden